Nume
Parola
Vizualizări: 1849
Conferință națională la Chișinău despre beneficiile cooperării transfrontaliere în cadrul Programelor UE
Chișinău, 20 Aprilie 2017 — A treia ediție a Conferinței naționale anuale „Cooperarea Transfrontaliera: beneficii ale frontierelor comune 2014-2020” a avut loc joi, 20 aprilie, în incinta Palatului Republicii din Chișinău. Evenimentul este organizat anual și are drept scop identificarea oportunitatilor și particularităților oferite de Programele de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene pentru potențialii beneficiari din Republica Moldova.

„Pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor acest eveniment este de o importanță deosebită, pentru că implementarea politicii de dezvoltare regională și soluționarea problemelor regionale pot fi realizate inclusiv prin programele de cooperare transfrontalieră, iar autoritățile locale pot beneficia direct de proiecte finanțate de Uniunea Europeană”, susține ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.

Potrivit șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Excelența Sa Pirkka Tapiola, cooperarea transfrontalieră contribuie la dezvoltarea relațiilor mai strânse dintre parteneri și are drept scop îmbunătățirea vieții oamenilor.

La rândul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, afirmă că în cadrul conferinței de astăzi a fost realizat un schimb de opinii privind perspectivele viitoarelor colaborări, inițierea unor parteneriate între autorități și organizațiile din țările partenere, precum și din Republica Moldova.

Conferința a fost divizată în trei sesiuni plenare. În cadrul primei sesiuni, participanții au evaluat rezultatele conferințelor precedente și au scos în evidență lecțiile de învățat pentru etapa următoare. În acest context, Speranța Olaru, reprezentantă a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, s-a referit la primul Program de Cooperare Transfrontalieră pentru Moldova - Programul de Vecinătate 2004-2006, iar Sebastian Costea, de la BRCT Secretariatul Tehnic Iași, a vorbit despre lecțiile învățate prin perspectivele programelor. La rândul său, Philipp Johannsen, directorul de țară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și managerul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), a prezentat informații despre suportul oferit de GIZ pentru consolidarea capacităților naționale. Totodată, despre participarea instituțiilor din Republica Moldova în cadrul Programelor Transfrontaliere a vorbit primarul de Ungheni, Alexandru Ambros.

În cadrul celei de-a doua sesiuni plenare, participanților li s-au prezentat informații relevante despre oportunitatilor și particularităților oferite de Programul de Cooperare Teritorială Moldova-Ucraina 2014-2016, Programul de Cooperare Transnațională Dunărea 2014-2020, Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020.

Cea de-a treia sesiune plenară a fost dedicată noilor angajamente și realizări în cadrul Programelor de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene. În acest context, reprezentanții Cancelariei de Stat a Republicii Moldova s-au referit la cerințele naționale pentru proiectele de cooperarea transfrontalieră finanțate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate (IEV). De asemenea, despre noile oportunități de comunicare în contextul dezvoltării comunității de cooperare transfrontalieră a vorbit Marian Căpraru, managerul Proiectului „Dunărea Unește”.

www.adrnord.md