Aceştia sunt suspectaţi de cooperare cu servicii de informaţii străine, fără a avea autorizarea necesară din partea prim-ministrului de atunci, adică a lui Tusk, precizează Reuters, citat de Agerpres. 

Un fost şef al SKW, serviciul de contraspionaj militar, declarase anterior că Donald Tusk era la curent cu cooperarea serviciilor secrete poloneze cu cele ruseşti şi aprobase acest demers.

„Toată povestea are un caracter eminamente politic", a declarat Tusk ziariştilor la ieşirea din sediul procuraturii, fără a da detalii despre mărturia sa.

Fostul premier al Poloniei a precizat că a dat curs citaţiei „în primul rând din respect faţă de statul polonez". El a adăugat că l-a informat pe procuror că beneficiază de imunitate totală, potrivit legislaţiei europene. Totodată, a avertizat că va face uz de această imunitate dacă va considera că ancheta este folosită ca un instrument pentru interzicerea sau obstrucţionarea exercitării atribuţiilor sale în cadrul Uniunii Europene.

„Sper să nu se ajungă acolo, dar dacă se întâmplă, nu voi ezita", a spus Tusk, citat de AFP.

Înainte de audieri, fostul şef de guvern liberal, rival politic al preşedintelui Poloniei, euroscepticul Jaroslaw Kaczynski, a declarat că demersul justiţiei este „parte a unei campanii de denigrare politică" şi că autorii acestei campanii „nici nu se prea ascund", transmite Reuters.

Donlad Tusk a fost citat de procurori în martie, la numai câteva zile după realegerea sa în fruntea Consiliului European, pentru care au votat 27 de state membre ale UE. Doar Polonia, ţara sa natală, a fost împotrivă.