Două grupări specializate în contrabandă în proporții deosebit de mari, reținute// VIDEO

Ofițerii Vămii în comun cu procurorii au anihilat două grupări infracționale specializate în contrabandă cu mărfuri de larg consum în proporții deosebit de mari. Grupările cumpărau marfa din Turcia, o transportau pe cale maritimă în Odessa, Ucraina, de unde, ulterior, o aduceau în Republica Moldova prin regiunea transnistreană.

Documentarea activității infracționale a acestora a fost desfășurată pe parcursul a aproximativ 4 luni de zile, interval în care au fost stabilite modalitatea de operare a membrilor grupării și identitatea mai multor beneficiari finali ai bunurilor de contrabandă.

În cadrul perchezițiilor desfășurate la depozitele deținute de către liderii grupărilor au depistat mai multe loturi de mărfuri de larg consum articole vestimentare și de încălțăminte în asortiment, valoarea totală a cărora se cifrează la circa 1,5 milioane lei.

Totodată, la domiciliile suspecților au fost depistate o serie de documente și dispozitive electronice care atestă implicarea acestora în infracțiunea de contrabandă, fiind ridicate blocuri de sistem și telefoane mobile care urmează a fi supuse expertizei informaționale.

Conform informațiilor deținute de către organele de anchetă, majoritatea loturilor de contrabandă erau achiziționate de către agenții economici beneficiari din Turcia, transportate pe cale maritimă în portul din Odessa, Ucraina,  de unde, ulterior, erau transbordate de către membrii grupării în unități de transport auto și introduse în Republica Moldova prin regiunea transnistreană, cu ocolirea posturilor vamale interne de control.

Actualmente, în custodia organelor de anchetă se află 5 membri ai grupărilor menționate, în privința cărora a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest pe un termen de 30 de zile.

Investigațiile continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor producerii respectivelor infracțiuni și identificării celorlalți beneficiari. În cazul demonstrării culpabilității persoanelor implicate, acestea riscă închisoare de la 3 la 10 ani.

Conducerea urmăririi penale pe acest caz este exercitată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.