Linkuri accesibilitate

Poliția de la Chișinău anchetează o plângere a unei angajate a GenderDOC-M


Imagne de arhivă.
Imagne de arhivă.

Poliția de la Chișinău spune că a început o anchetă în urma plângerii unei angajate a organizației pentru drepturile persoanelor LGBT GenderDOC-M care a spus că ar fi fost lovită de un individ care a întrebat-o mai întâi dacă este băiat sau fată. Mai multe despre incidentul cu posibil substrat homofob, în relatarea Allei Ceapai

Incidentul a avut loc luni seara în sectorul Buiucani din capitală. Victima susţine că urmare a loviturii cu pumnul în faţă pe care ar fi primit-o a căzut şi s-a ales cu o comoție cerebrală, confirmată de medici.

Poliţia a fost chemată imediat la faţa locului. Acum se cercetează circumstanțele incidentului şi se strîg probe care să confirme cele expuse în plângerea părţii vătămate, ne-a spus şeful serviciului relaţii publice al poliţiei municipale, Adrian Jovmir. L-am întrebat dacă incidentul este cercetat ca un caz de violenţă obișnuită sau unul cu substrat homofob?

Adrian Jovmir: „Urmează pe parcurs să se dea apreciere juridică. Doar după ce vor fi acumulate toate probele care vor sta la temelia iniţierii unei cauze penale sau contravenționale.”

Reprezentanţii Centrului de informaţii GenderDOC-M, organizație care apără drepturile persoanelor LGBT, consideră că incidentul în care a fost implicată colega lor ar fi fost un act de violenţă motivată de ură sau prejudecată, spune Angela Frolov, coordonatoare de program la GenderDoc-M:

„Noi considerăm că este o crimă săvârșită din prejudecată, fie homofobă, fie transfobă, deoarece ceea ce l-a deranjat pe infractor a fost faptul cum arată victima. El nu putea înţelege dacă este fată sau băiat. S-a apropiat de ea, a întrebat-o cine este – el sau ea – când fata nu a vrut să-i răspundă i-a dat jos gluga de pe cap, a văzut că este frezată scurt şi a lovit-o. Lovitura a fost atât de puternică încât i-a rămas o vânătaie pe bărbie, iar fata a căzut jos. După ce a scris plângere la poliţie, a mers la urgenţă unde i-a fost diagnosticată o comoție cerebrală.”

E puţin probabil însă ca judecătorii să califice cazul de violenţă ca unul săvârșit pe motiv de ură sau prejudecată, spune Angela Frolov. Legislația moldoveană nu pedepsește deocamdată un aşa tip de infracţiuni. Un proiect de amendamente la Codul Penal care prevede pedepse pentru infracţiuni săvârșite pe motiv de ură sau de prejudecată a fost votat la finele anului trecut, însă doar prima lectură. GenderDoc-M a solicitat legislativului să urgenteze adoptarea proiectului. Din nou Angela Frolov:

„Asta deranjează cel mai mult. Infractorul se va alege cu o simplă amendă, iar cauza nu va fi din păcate calificată ca un incident de ură care este agravantă şi care ar trebui să fie considerată într-un stat dezvoltat ca o crimă de ură. În Republica Moldova nu avem nici un instrument legal ca să-l tragem la răspundere ca pe un infractor care a săvârșit crimă de ură.”

Am reuşit să luăm legătura cu tânărul care a agresat angajata centrului GenderDoc-M. El recunoaşte că a lovit victima, doar că, spune el, era în stare de ebrietate şi a confundat-o cu o altă persoană.

Tânărul crede că partea vătămată ar exagera şi că nu ar fi fost lovită atât de grav precum susţine. El ne-a mai spus că a mers la poliţie să depună depoziţii şi că regretă incidentul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG