Campania Centrului de Sănătate Publică Chișinău: Cum să ne comportăm de Paștele Blajinilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău, în frunte cu medicul-şef sanitar de stat, Luminiţa Suveică, au iniţiat în premieră Campania de promovare a regulilor generale de comportament al populaţiei de Paştele Blajinilor, precum şi a celor zece reguli de aur pentru a petrece sănătoşi sărbătorile.

Astfel, au fost distribuite trecătorilor materiale informative cu tema respectivă, iar pe porţile cimitirelor din capitală – „Sfântul Lazăr” şi Cimitirul Central – au fost fixate postere pentru a atenţiona despre etică, alimentaţie şi igienă, factori importanţi şi obligatorii în timpul acestor sărbători.

Pentru a evita incidentele cauzate de factorul alimentar (spre exemplu, boli diareice acute), specialiştii CSP municipiul Chişinău atenţionează asupra următoarelor aspecte: Renunţaţi la consumul de alcool în cantităţi exagerate, la fumat, precum şi la consumul bucatelor de pe morminte sau din preajma acestora – trebuie respectat locul şi momentul, or, acestea sunt doar de pomenire, şi nu de petrecere.

De asemenea, trebuie să pregătiţi acasă mesele de pomenire, abordând un comportament decent și să nu faceţi abuz de produse alimentare, care trebuie procurate din locuri autorizate şi păstrate corespunzător.

Totodată, ar fi bine să respectaţi cu stricteţe igiena personală, să spălaţi minuţios fructele şi legumele, să limitaţi consumul de băuturi carbogazoase, cu adaos de îndulcitori și să aruncaţi resturile în locuri special amenajate.

Amintim că Pastele Blajinilor nu este motiv pentru a mânca şi a consuma băuturi alcoolice în exces, ci de a împărtăşi, prin rugăciune, bucuria Invierii Domnului şi amintirea celor decedaţi, este menționat într-un comunicat al CSP Chișinău.

Specialiștii mai atenționează că reprezentanţii bisericii fac apel către populaţie de a nu se îndepărta de la adevărata menire a sărbătorii şi de a respecta următoarele: pomenirea la cimitir şi acasă a celor decedaţi se face cu mult respect şi sobrietate; este necesară îngrijirea mormintelor, înfrumuseţarea lor cu flori, vopsirea gardului şi a crucii.

Pentru săvârşirea pomenirii la cimitir, de Pastele Blajinilor, se iau doar un colac sau o pască, câteva oua roşii, o colivă cu o lumânare şi, la dorinţă, o sticlă cu vin, pomană care se împarte celor nevoiaşi, dar nicidecum această procedură nu se transformă în dăruire de cadouri scumpe între rude, spun specialiștii CSP.

Aceștia mai avertizează că este inadmisibil de a acoperi mormintele cu bucate şi băuturi – se mănâncă acasă, iar mormântul, precum şi cimitirul în general, este un loc de pomenire.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...