Igor Dodon a solicitat „un schimb de experienţă” cu Rusia privind implementarea sistemul electoral mixt

Preşedintele Igor Dodon a avut miercuri,19 aprilie, o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Farit Muhametșin. În cadrul întrevederii, şeful statului l-a informat despre iniţiativa sa privind implementarea sistemul mixt de vot.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon a anunţat că a solicitat “un schimb de experiență în acest sens” cu partea rusă, dat fiind experiența vastă de aplicare a sistemului mixt electoral din Federația Rusă.

“Am avut un schimb de opinii referitor la inițiativa privind implementarea sistemul mixt de vot în Republica Moldova și, avînd în vedere experiența vastă de aplicare a sistemului mixt electoral din Federația Rusă, am solicitat un schimb de experiență în acest sens”, a relatat şeful statului.

De asemenea, în cadrul întrevederii, Igor Dodon a confirmat participarea sa la evenimentele “dedicate Marii Victorii” care se vor desfășura în Piața Roșie.

“Menționez că acest lucru are loc pentru prima dată în ultimii 10 ani, când președintele țării va participa la astfel de evenimente împreună cu un grup de veterani al Marelui Război Pentru Apărarea Patriei”, a spus Igor Dodon.

Reamintim: preşedintele Igor Dodon a anunţat marţi,18 aprilie, că lansează o nouă iniţiativă legislativă de introducere a sistemului electoral mixt. Potrivit acesteia, 51 de deputați urmează să fie aleși pe liste de partid, iar 50 pe circumscripții uninominale, dintre acestea 25 de deputaţi să fie din Transnistria și Diasporă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.