Vicedirectorul şi administratorul unei firme din Hânceşti, arestaţi pentru deturnarea fondurilor caritabile

Vicedirectorul şi administratorul unei firme de construcţii din oraşul Hânceşti au fost arestaţi pentru 30 de zile, fiind învinuiţi de procurori de comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari.

Temei pentru iniţierea respectivului proces penal a servit adresarea preşedintelui Asociaţiei “Activ Hilfe Fur Kinder”, care reclama acţiunile ilicite ale învinuiţilor care ar fi însuşit peste 52 mii euro – banii alocaţi de asociaţia italiană de caritate pentru lucrările de construcţie a unui Centru de reabilitare cu sală sportivă şi bazin pentru Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale din Hînceşti.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, în intervalul anilor 2011 – 2012, administratorii firmei de construcţie (tată şi fiu) au încheiat cu fundaţia italiană de caritate două contracte prin care urmau să execute lucrările de construcţie pînă pe 1 august 2013.

Cu toate acestea, sub pretextul imposibilităţii de a finaliza lucrările din cauza insuficienţei financiare, învinuiţii au prezentat finanțatorului date denaturate privind costurile lucrărilor efectuate și a cheltuielilor suportate, primind în total 230 mii euro.

În realitate, însă, aceştia au executat lucrări de construcție în sumă de 177 408 euro, restul –  52 592 euro, i-au însuşit în scopuri personale, prejudiciind fundaţia în proporții deosebit de mari. Pînă în prezent, învinuiţii nu şi-au onorat obligaţiile contractuale.

Urmărirea penală continuă, fiind dispusă o serie de expertize în vederea estimării sumei totale a prejudiciului cauzat fundaţiei italiene şi stabilirii tuturor circumstanţelor cazului.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede până la 15 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate de până la 5 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.