„După evenimentele de ieri, toate forţele antioligarhice, toată societate civilă responsabilă trebuie să iniţieze un protest împotriva dictaturii pe care încearcă să o instaureze definitiv Plahotniuc şi fratele lui mai mic - Dodon”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

„Totodată, va fi un protest împotriva hoţilor, care au furat miliarde de la noi şi ne-au impus să achităm aceşti bani în sumă dublă. Un protest la care este necesar să cerem tranşant arestarea lui Shor, Leancă Candu, Draguţan şi Arapu, căci există multiple probe despre implicarea acestora în furtul miliardelor şi, cel puţin, neglijenţă în serviciu. După asta, deznodământul cu beneficiarii finali ai furtului secolului va fi unu mai simplu”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

Amintim că ieri, Dodon a propus implementarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova, despre care se spune că ar fi varianta ideală pentru PD. Astfel, el a anunţat că va semna o iniţiativă legislativă în acest sens. Şeful statului propune ca 51 dintre deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar restul - în circumscripţii uninominale.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, spunea încă acum o lună că „ţinta oligarhului Vladimir Plahotniuc nu este sistemul uninominal, dar cel mixt, care i-ar asigura un colac de salvare de puşcărie”.

Totodată, iniţiativa lui Dodon a fost criticată şi de preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, declarând că „schimbarea sistemului electoral este preocuparea principală a lui Plahotniuc şi Dodon. Aceşti politicieni nu sunt preocupaţi de nivelul înalt al corupţiei, de standardele joase de viaţă ale oamenilor, de faptul că mulţi cetăţeni sunt nevoiţi să plece din ţară din cauza sărăciei. Aceşti politicieni au o agendă comună - să se menţină la putere cu orice preţ pentru a continua să fure bani publici, ocolind justiţia”.