O tânără violonistă din Republica Moldova, revelaţia unui festival muzical din Aix-en-Provence

Alexandra Conunova, o tânără violonistă din Republica Moldova, a fost revelaţia ediţiei din 2017 a Festival de Pâques, un prestigios eveniment muzical organizat în oraşul francez Aix-en-Provence, informează Le Figaro.

Alexandra, care a interpretat ”Concertul pentru vioară” de Piotr Ilici Ceaikovski, a fost invitată de Renaud Capucon, directorul artistic al festivalului.

”O interpretare perfectă din punct de vedere tehnic nu este suficientă. Trebuie să îi emoţionezi pe oameni, să îi conectezi cu amintirile lor, cu viaţa lor. Ca într-o şedinţă de terapie. Interpreţii de operă au avantajul de a avea la dispoziţie cuvinte pe care să se sprijine, în timp ce noi, «concertiştii», trebuie să căutăm spiritul operei, istoria sa, biografia compozitorului, pentru a oferi autenticitate interpretării”, a relatat tânăra violonistă.

Alexandra şi-a petrecut copilăria înconjurată de muzică. La Chişinău, bunicul ei era directorul Operei şi în culisele acelei instituţii ea a petrecut multe ore, fascinată de balet şi de marii interpreţi.

Sunt momente care o fac fericită, la fel ca acelea pe care le trăieşte în timpul concertelor. ”Atunci când cânt cu o orchestră, se petrece ceva inexplicabil, o fericire pură, un fel de a intra în legătură cu divinitatea”, a spus tânăra violonistă.

Alexandra Conunova are programate în perioada următoare alte două concerte: pe 17 aprilie la Aix-en-Provence şi pe 2 iunie în sala Capitole din Toulouse.

Alexandra Conunova s-a născut în 1988 în Republica Moldova şi a început să ia lecţii de vioară la vârsta de şase ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.