Abror Azimov, în vârstă de 27 de ani, originar din Kârgâzstan, a fost reţinut luni de forţele speciale într-o localitate din regiunea Moscovei.

El este acuzat l-ar fi antrenat pe presupusul terorist sinucigaş Akbarjon Djalilov, născut tot în Kârgâzstan.

'Nu contest plasarea mea în detenţie. Însă nu am spus că am fost implicat în explozie', a declarat Azimov în faţa judecătorului.

'Am participat, dar indirect. Am primit ordine şi doar le-am urmat. Nu mi-am dat seama că participam la o acţiune teroristă', a afirmat el, fără a preciza despre ce 'ordine' este vorba.

Potrivit avocatului său, citat de agenţiile de presă ruse, Azimov 'recunoscuse integral', în depoziţia iniţială, că a organizat atacul.

Tribunalul din Moscova a decis menţinerea lui Abror Azimov în arest până la data de 3 iunie, pe perioada anchetei.

Potrivit unor surse citate de cotidianul Kommersant, Azimov a fost identificat prin examinarea contactelor telefonice ale lui Djalilov. Azimov a cumpărat luni două telefoane mobile şi cartele SIM noi, dar şi-a deconspirat locul în care se afla atunci când a activat una din cartele, mai scrie Kommersant.

La câteva zile după atentatul în urma căruia au murit 14 persoane şi mai mult de 50 au fost rănite, justiţia rusă a inculpat pentru 'terorism' şi 'complicitate la terorism' opt bărbaţi, originari din ţări ale Asiei Centrale.

Motivaţia atacatorului prezumtiv rămâne deocamdată necunoscută, dar Comitetul de anchetă a informat că examinează eventualele legături ale lui Djalilov cu gruparea jihadistă Statul Islamic.