Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.04.2017

Președintele Igor Dodon propune sistemul mixt de vot pentru Republica Moldova

Președintele Igor Dodon propune sistemul mixt de vot pentru Republica Moldova

În cadrul conferinței de presă, președintele țării a afirmat că scopul trecerii de la votul proporțional la cel uninominal este menținerea la putere a unor partide din actuala Coaliție, deoarece le oferă șansa să treacă în Parlament pe circumscripții, iar apoi să incerce sa formeze o nouă majoritate din deputați solitari ademeniți prin diferite metode.

Președintele consideră că această inițiativă a Coaliției de guvernare constituie o sfidare a bazelor democratice ale statului, așa cum au fost ele formate de la Independență încoace. Iar votul uninominal este inacceptabil, deoarece nu servește nici principiilor democratice, nici intereselor cetățenilor, nici sporiii calității guvernării politice a țării.

Președintele a remarcat că poziția sa fermă, de la bun început, împotriva votului uninominal a găsit ecou pozitiv în rîndul majorității cetățenilor, în societatea civilă, chiar și printre demnitarii din străinătate. Aceasta vorbește despre existența unei largi poziții comune, care se împotrivește votului uninominal impus de puterea de la Chișinău.

Totodată, trebuie să constatăm cu îngrijorare că liderii Coaliției de guvernare nu au intenția să renunțe la ideea de a vota proiectul de lege privind votul uninominal. Potrivit șefului statului, votarea în Parlament a sistemului uninominal este iminentă, fapt confirmat de ultimele declarații ale demnitarilor din partea guvernării. După toate indiciile, Coaliția va vota uninominalul cu circa 55 de voturi sau mai mult.
În asemenea condiții, președintele consideră de datoria sa să ia o decizie prin care să combată proiectul Coaliției de guvernare.
În această decizie, șeful statului a luat în considerare solicitarea unei mai părți a populației țării, care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor. A ținut cont și de sugestiile venite din partea societății civile, din partea unor ambasadori și demnitari din Vest, dar și din Est. A consultat importanți lideri de opinie din țară.
Astfel, astăzi președintele Igor Dodon a venit cu inițiativa oficială de a propune sistemul de vot mixt în Republica Moldova. Acest sistem presupune că alegerea deputaților se va face după formula 50 la 50, atît pe liste de partid, cît și în circumscripții teritoriale.
În opinia șefului statului, un asemenea sistem de votare păstrează virtuțile sistemului proporțional, dar favorizează și alegerea unui număr important de deputați independenți, la nivel raional și regional.
Iată principalele aspecte ale inițiativei propuse de șeful statului:
      1. 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alții 50 – pe circumscripții teritoriale.
      2. Dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, se propune ca jumătate să fie din diaspora și din regiunea Transnistreană. Dat find faptul că în afara țării și în raioanele de est necontrolate de Chișinău se află cel puțin o treime din cetățenii Republicii Moldova, aceștia trebuie să fie reprezentați cu cel puțin 25% din totalul deputaților în Parlament. Celelalte 25% vor fi din raioane și din Chișinău.
      3. Votarea deputaților din Transnistria se va face în secții de votare deschise în raioanele și localitățile care se află sub controlul constituțional al Guvernului Republicii Moldova, ca să fie un proces bine monitorizat de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău. Fără implicarea și prezența cetățenilor din Transnistria, Parlamentul nu poate fi integru ca reprezentare pe țară, iar dacă vrem să întregim țara, trebuie să fim mai deschiși și politic, electoral, a declarat președintele Igor Dodon.
      4. Votul în diaspora să fie asigurat pentru două zile, astfel încît să fie facilitat accesul votanților aflați departe de secțiile de votare. Numărul secțiilor de votare urmează a fi stabilit în conformitate cu datele oficiale prezentate de către instituțiile de stat din țara unde se află cetățenii moldoveni. Să aibă dreptul de vot toți cei care vor veni la secțiile de votare peste hotare. În acest sens, președintele insistă ca secțiile de votare peste hotare să fie asigurate cu pînă la 5000 de buletine de vot.
      5. Pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat, se propune un număr minim de semnături, de 600.
      6. Studenții trebuie să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza unui certificat eliberat de instituția de învățămînt. În așa mod, majoritatea tinerilor își vor putea exercita comod dreptul de vot.
      7. Președintele a reiterat poziția sa referitor la reducerea numărului de deputați de la 101 la 71.
 
Acestea sunt componentele de bază ale votului mixt propus de șeful statului.
Președintele a declarat că de azi înainte va face uz de toată influența sa politică pentru a convinge diverși lideri autohtoni și partenerii din străinătate să se implice în promovarea votului mixt, să convingă Puterea să renunțe la votul uninominal și să accepte o opțiune de compromis – votul mixt.

Președintele Igor Dodon este convins că votul mixt, 50 la 50, întrunește cea mai mare susținere din partea cetățenilor țării, așa cum arată și unele sondaje de opinie. Votul mixt va fi acceptat și de partenerii externi, va fi tolerat și de societatea civilă din Republica Moldova, inclusiv de numeroase partide extraparlamentare.

Dumnealui solicită din partea Coaliției de guvernare să demonstreze cumpătare și înțelepciune, să se gîndească la interesele naționale ale țării, să cedeze din ambiții si interesele inguste de partid, deoarece acum e posibilă luarea unei decizii înțelepte în folosul țarii, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus