Candidaturile a 11 judecători aspiranţi la funcţii de conducere în cadrul mai multor instanţe, inclusiv cea a lui Oleg Melniciuc, au fost respinse de către preşedintele ţării. În nota informativă expediată Consiliului Superior al Magistraturii se face trimitere la datele Serviciului de Informaţii şi Securitate. SIS subliniază că în cazul fostului şef al Judecătoriei sectorului Râşcani există elemente de risc şi aspecte ce atestă nerespectarea prevederilor obligaţiilor judecătorului.

Iată câteva informaţii oferite de SIS ce vizează integritatea judecătorului:

1) Magistratul deţine bunuri imobile şi mobile, ceea ce relevă discrepanţe vădite între venitul oficial obţinut şi cheltuielile înregistrate şi induce bănuiala obţinerii unor venituri prin metode ilegale;
2) Un factor de importanţă deosebită ce necesită a fi menţionat este legat de faptul că mama judecătorului, deşi nu figurează la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat ca persoană care obţine venituri impozabile, i-a împrumutat lui Oleg Melniciuc o sumă enormă de bani, iar ulterior acesta devine proprietar al unor imobile;
3) O circumstanţă contrară deontologiei profesionale a fost evidenţiată în investigaţia Comisiei Naţionale de Integritate, demarată în privinţa magistratului pe faptul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, prin angajare în subordine personală a unor rude.

Totodată, instituţia invocă şi câteva decizii emise de Oleg Melniciuc în circumstanţe dubioase.

La rândul său, vicepreşedintele Judecătoriei Chişinău, care a fost promovat de CSM în funcţia de conducere, nu este de acord cu aceste afirmaţii şi a scris o cerere repetată la Consiliu. Demersurile urmau să fie examinate astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii, însă la întrunire s-au prezentat doar cinci membri şi nu cel puţin opt, cât era necesar pentru ca şedinţa să aibă loc.

Astfel, examinarea chestiunii a fost amânată pentru şedinţa următoare.

Amintim că atât Jurnal TV, cât şi alte instituţii de presă au scris anterior despre averea lui Oleg Melniciuc, despre cum şi-a angajat rude în instanta sectorului Râşcani, despre faptul că pe numele mamei sale de 79 de ani sunt înregistrate trei spaţii comerciale cu o suprafaţă totală de aproximativ 500 de metri pătraţi şi un teren, toate în capitală, asta deşi femeia locuieşte într-o casă modestă dintr-un sat din nordul Moldovei.

De menţionat că Oleg Melniciuc este singurul judecător respins din cei patru propuşi pentru funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău.

Totuşi, legea prevede că în cazul în care CSM va propune repetat candidatura lui Melniciuc pentru funcţia respectivă, şeful statului va fi obligat să-l numească. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, în 2013, atunci când în pofida faptului că fostul preşedinte i-a respins candidatura pentru funcţia de şef al fostei Judecătorii a sectorului Râşcani, CSM l-a propus repetat pe Oleg Melniciuc. Astfel, Nicolae Timofti a fost obligat să îl promoveze.