Şeful statului propune ca 51 dintre deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar restul - în circumscripţii uninominale.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, spunea încă acum o lună că „ţinta oligarhului Vladimir Plahotniuc nu este sistemul uninominal, dar cel mixt, care i-ar asigura un colac de salvare de puşcărie”.

Şi vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că anunţul făcut astăzi de preşedintele Igor Dodon privind implementarea sistemului electoral mixt ca variantă de compromis dovedeşte înţelegerile secrete ale şefului statului cu şeful PD, Vladimir Plahotniuc, promotorul modificării sistemului electoral.

Totodată, iniţiativa lui Dodon a fost criticată şi de preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, declarând că „schimbarea sistemului electoral este preocuparea principală a lui Plahotniuc şi Dodon. Aceşti politicieni nu sunt preocupaţi de nivelul înalt al corupţiei, de standardele joase de viaţă ale oamenilor, de faptul că mulţi cetăţeni sunt nevoiţi să plece din ţară din cauza sărăciei. Aceşti politicieni au o agendă comună - să se menţină la putere cu orice preţ pentru a continua să fure bani publici, ocolind justiţia”.