PDM critică initiațiva lui Dodon privind sistemul mixt: PSRM nu dialoghează constructiv

pdodoncollage

Într-un comunicat de presă emis de Partidul Democrat din Moldova, se spune că PDM a luat act de anunțul făcut de Președintele Igor Dodon, privind propunerea ca actualul sistem electoral să fie înlocuit cu unul mixt.

PDM spune că PSRM nu a participat constructiv la dezbaterile privind votul uninominal iar acum vin cu un truc politic de mutare a atenției publice.

„Vrem, în primul rând, să ne exprimăm regretul pentru faptul că Președintele și PSRM nu au găsit de cuviință să dialogheze constructiv până acum pe această temă. Au ieșit cu o inițiativă doar când au înțeles că există voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral și că există consens în societate pe acest subiect.

Considerăm că ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie.

Timp de mai bine de o lună au fost organizate dezbateri largi în societate pe tema votului uninominal, dezbateri care au avut loc pe platforma parlamentară și la care au participat categorii reprezentative ale societății: ONG-uri, sindicate, organizații ale minorităților etnice, personalități publice, analiști, partide politice, experți electorali, reprezentanți ai instituțiilor statului etc. A existat, de asemenea, o dezbatere a partidelor de opoziție, unde inițiatorii proiectului privind votul uninominal au participat și au prezentat nenumărate argumente în favoarea acestui sistem electoral, în timp ce oponenții s-au limitat la a folosi pe post de contraargumente, atacuri la persoană și injurii.

PDM consideră că reforma politică este absolut necesară. În viitorul Parlament cetățenii trebuie să fie reprezentați de cei pe care îi aleg în mod direct, diaspora să aibă proprii deputați, organizațiile etnice să fie și ele reprezentate, precum și alte categorii importante ale societății. Schimbarea sistemului de vot reprezintă doar un început al reformării clasei politice” spun reprezentanții PDM. 

Reamintim că președintele Igor Dodon a susținut un briefing de presă în care și-a reiterat poziția împotriva sistemului electoral uninominal înaintat de Partidul Democrat, propunând în schimb introducerea sistemului mixt: 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar alții 50 – pe circumscripții teritoriale.

Totodată el s-a declarat împotriva sistemului uninominal și a cerut inițiatorilor să retragă acest proiect. „Eu cer să refuzați proiectul pe care l-ați propus indiferent de semnăturile pe care le-ați colectat. Sper că cei din majoritatea parlamentară vor înțelege riscurile.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente