(video) Ce aspecte cuprinde sistemul electoral mixt propus de Igor Dodon

Безымянный

Președintele Igor Dodon a susținut un briefing de presă în care și-a reiterat poziția împotriva sistemului electoral uninominal înaintat de Partidul Democrat, propunând în schimb introducerea sistemului mixt.

Principalele aspecte ale inițiativei sistemului electoral mixt:

# 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alții 50 – pe circumscripții teritoriale.

# Dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, se propune ca jumătate să fie din diaspora și din regiunea Transnistreană. Dat find faptul că în afara țării și în raioanele de est necontrolate de Chișinău se află cel puțin o treime din cetățenii Republicii Moldova, aceștia trebuie să fie reprezentați cu cel puțin 25% din totalul deputaților în Parlament. Celelalte 25% vor fi din raioane și din Chișinău.

# Votarea deputaților din Transnistria se va face în secții de votare deschise în raioanele și localitățile care se află sub controlul constituțional al Guvernului Republicii Moldova, ca să fie un proces bine monitorizat de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău.

# Votul în diaspora să fie asigurat pentru două zile, astfel încît să fie facilitat accesul votanților aflați departe de secțiile de votare. Numărul secțiilor de votare urmează a fi stabilit în conformitate cu datele oficiale prezentate de către instituțiile de stat din țara unde se află cetățenii moldoveni. Să aibă dreptul de vot toți cei care vor veni la secțiile de votare peste hotare. În acest sens, președintele insistă ca secțiile de votare peste hotare să fie asigurate cu până la 5 000 de buletine de vot.

# Pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat, se propune un număr minim de semnături, de 600.

# Studenții trebuie să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza unui certificat eliberat de instituția de învățământ. În așa mod, majoritatea tinerilor își vor putea exercita comod dreptul de vot.

# Președintele a reiterat poziția sa referitor la reducerea numărului de deputați de la 101 la 71.

„Guvernanții intenționează să treacă la votul uninominal. Noi înțelegem de ce se vine cu această propunere. Cei care au fost la guvernare încearcă să-și mai dea o șansă și constat cu îngrijorare că coaliția majoritară intenționează să meargă în continuare cu implementarea acestui sistem”, a menționat Igor Dodon în declarația sa.

Totodată el s-a declarat împotriva sistemului uninominal și a cerut inițiatorilor să retragă acest proiect. „Eu cer să refuzați proiectul pe care l-ați propus indiferent de semnăturile pe care le-ați colectat. Sper că cei din majoritatea parlamentară vor înțelege riscurile.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente