Capacitatea de producţie a China Hongqiao a crescut de aproape patru ori, până la 6,7 milioane de tone, din 2011, potrivit datelor CRU Group. Rusal poate produce 4,1 milioane de tone de aluminiu pe an, iar Alcoa până la 3,4 milioane pe an.

Avansul companiei a concis cu acuzaţiile americanilor că firmele chineze, ajutate de subvenţii de stat, inundă piaţa mondială cu aluminiu, cărbune şi oţel ieftin, punând presiune pe preţuri şi decimând industriile americane.

Acum, China Hongqiao, o companie listată în Hong Kong cu aproape 60.000 de angajaţi, se confruntă cu acuzaţii de fraudă aduse de doi short selleri, acuzaţii despre care firma spune că-i ameninţă stabilitatea financiară.

Problemele Hongqiao ar putea da peste cap industria chineză a aluminiului şi reprezenta în acelaşi timp o oportunitate pentru producătorii americani care spun că firma chineză a recurs la tactici incorecte pentru a domina industria.

Situaţia ar putea amplifica de asemenea temerile generale legate de ceea ce mulţi consideră drept practici de business îndoielnice folosite de giganţii industriali chinezi, mulţi dintre care sunt din ce în ce mai activi la nivel mondial. Oficialii China Hongqiao au refuzat să comenteze.

Într-o scrisoare din 4 martie, compania chineză a cerut ajutorul Asociaţei chineze a industriei metalelor neferoase (CNIA), spunând că acuzaţiile short sellerilor referitoare la presupusa sa tactică de „umflare“ a profiturilor au obligat Ernst & Young să „adopte o atitudine extrem de precaută“.

Apoi, pe 6 martie, E&Y a anunţat compania că şi-a suspendat auditul rezultatelor sale financiare pe 2016. E&Y a cerut companiei să solicite o anchetă independentă legată de acuzaţiile short sellerilor, amânând raportarea rezultatelor financiare anuale. În lipsa unor rezultate auditate, arată China Hongqiao în scrisoarea adresată CNIA, compania riscă declanşarea unei anchete de către autorităţile de supraveghere a pieţei financiare din Hong Kong şi o criză de credit.

Compania chineză are datorii de 10 miliarde de dolari şi ar putea intra în incapacitate de plată a unui credit de 700 milioane de dolari. S & P, invocând decizia E&Y, a împins ratingul obligaţiunilor companiei chineze mai adânc în categoria junk la B - plus.

Într-o declaraţie din 31 martie, China Hongqiao respinge acuzaţii de fraudă aduse de short selleri, caracterizându-le drept „neadevărate şi nefondate“. Compania a cerut ajutorul CNIA şi al guvernului chinez, avertizând cu privire la „efecte serioase“ dacă nu se va lua nicio măsură, incluzând „riscuri financiare sistemice regionale“.

Nu este clar dacă guvernul sau autorităţilor vor interveni.

Evenimentele sunt „foarte jenante pentru chinezi şi pentru Hongqiao“, arată Paul Adkins, managing director al AZ China, o companie de consultanţă din Hong Kong.

Disputa scoate la lumină bazele unui boom al sectorului chinez al aluminiului care a dus la deteriorarea relaţiilor comerciale cu SUA.

Relaţiile comerciale dintre China şi SUA s-ar putea deteriora şi mai mult în acest an în condiţiile în care ar putea apărea o ofertă excedentară de oţel pe fondul producţiei record înregistrate de China. Potrivit datelor Reuters, China a atins o producţie record în martie în condiţiile creşterii activităţii de construcţie de locuinţe.

Creşterea nivelului stocurilor şi scăderile recente ale preţurilor oţelului sugerează că producţia avansează mai rapid decât cererea chineză, generând temeri legate de apariţia unei oferte excedentare către sfâşirul acestui an.

Activitatea industriei oţelului a reprezentat unul din factorii care au stat la baza creşterii peste aşteptări înregistrată de economia chineză în primul trimestru al acestui an.

Economia chineză a avansat peste aşteptări în primul trimestru în condiţiile în care cheltuielile în creştere ale guvernului pe infrastructură şi boom-ul sectorului imobiliar au impulsionat puternic producţia industrială, potrivit Reuters.

Rata de creştere de 6,9% din T1 a fost cea mai rapidă din ultimele şase trimestre, investiţiile, vânzările de retail şi exporturile peste aşteptări din martie sugerând că economia chineză şi-ar putea continua creşterea, potrivit Reuters.