Igor Dodon propune introducerea sistemului electoral mixt!

Preşedintele Igor Dodon a anunţat marţi,18 aprilie, că lansează o nouă iniţiativă legislativă de introducere a sistemului electoral mixt. Potrivit acesteia, 51 de deputați urmează să fie aleși pe liste de partid, iar 50 pe circumscripții uninominale, dintre acestea 25 de deputaţi să fie din Transnistria și Diasporă.

Potrivit iniţiativei lansate de şeful statului, votarea deputaţilor din Transnistria urmează să aibă loc în secţiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului.

“Votarea în Diasporă va avea avea loc pe parcursul a două zile, iar numărul maxim de buletine de vot pentru fiecare secţie de votare să fie majorat de la trei mii la cinci mii de buletine de vot”, a menţionat şeful statului.

De asemenea, Igor Dodon a declarat că iniţiativa sa prevede ca secţiile de votare de peste hotare să fie deschise în funcţie de numărul real al alegătorilor aflaţi în ţările respective.

“La modul practic aceasta ar însemna ca în Federația Rusă să se deschidă peste 150 de secții de votare, iar în Italia- 40 de secţii de votare”, a spus Dodon.

Preşedintele a mai spus că, potrivit iniţiativei sale, studenţii vor avea dreptul să voteze la locul de studii şi nu acolo unde au viza de reşedinţa.

Pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat, vor fi necesare un număr minim de 600 de semnături.

Şi, în final, proiectul prevede modificarea Constituţiei, astfel încât numărul de deputaţi să fie redus de la 101 la 71.

“Cer PDM să-şi retragă protectul de aplicarea sistemului uninominal, în pofida numărului de semnături colectate. În caz dacă veţi insista, asumaţi-vă riscurile”, s-a adresat preşedintele Igor Dodon către partidul de guvernare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.