Tribuna: PDM are aproximativ 60 de voturi pentru schimbarea sistemului electoral

Democraţii sunt gata să pună la vot proiectul de lege privind schimbarea sistemului proporţional în unul majoritar, cu vot uninominal pentru Parlament. Proiectul este înregistrat de câteva săptămâni în Legislativ, iar în susţinerea acestuia sunt deja aproximativ 60 de voturi.

Surse din două grupuri parlamentare au comunicat pentru Tribuna că, pe lângă cei 40 de deputaţi ai democraţilor, pentru proiectul de lege sunt gata să voteze câte 8 deputaţi din grupurile PL şi al Popularilor Europeni. Cel puţin două voturi vor veni de la deputaţii comunişti. Un vot va veni de la viitorul deputat ales pe lista PLDM, Iurie Chiorescu, iar încă un vot – de la unul dintre cei doi deputaţi desprinşi recent din fracţiunea PL.

Sursele notează că democraţii mai continuă discuţiile şi cu alţi deputaţi şi nu este exclus că numărul celor care vor vota în susţinerea sistemului uninominal va creşte până la 65.

Menţionăm că, recent, fostul Premier, Ion Sturza a anunţat ca PDM are deja 63-65 de voturi pentru schimbarea sistemului electoral în unul uninominal.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a anunţat ca legea va fi adoptată în lectură finală doar după ce va fi avizul Comisiei de la Veneţia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.