Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Cine sunt cei 23…

(doc) Cine sunt cei 23 de candidaţi pentru patru funcţii de judecător la Judecătoria Chișinău

23 de candidaţi luptă pentru patru funcţii de judecător la Judecătoria Chișinău. Printre aceştia, Irina Ţonov şi Petru Harmaniuc, despre care ZdG a scris anterior că deţine o casă de milioane, ridicată pe când nu avea 26 de ani. La aceeaşi funcţie candidează şi doi foşti procurori, Radion Bordian şi Igor Balmuş. 

Petru Harmaniuc este fiul fostului magistrat Valeriu Harmaniuc, anterior cercetat penal. Acesta  a fost respins anterior de fostul preşedinte Nicolae Timofti în urma avizului SIS.  În 2013, ZdG scria că despre Harmaniu, proaspăt absolvent al INJ că  este proprietarul unei case de locuit cu mansardă în comuna Stăuceni, mun. Chişinău. Casa de lux, cu suprafaţa de 96,8 m.p., valorează aproximativ 7 milioane de lei. Potrivit datelor de la “CADASTRU”, Petru Harmaniuc avea 18 ani când a cumpărat lotul de pământ de la Stăuceni prin contract de vânzare-cumpărare. Acesta şi-a construit casa pe terenul respectiv, iar în anul 2012 a făcut recepţia finală a întregului imobil.

Viitorii judecători – cu case de milioane, automobile de lux şi cu firme în SUA

ZdG a scris anterior şi despre o altă candidată, Irina Ţonov. În luna august 2008, Vladimir Voronin nu a acceptat-o  pe Irina Tonov, propusă de CSM la funcția de judecătoare la Căușeni. În scrisoarea sa, șeful statului preciza că „doamna Țonov este caracterizat ca un specialist de competență mediocră, deseori invocându-se faptul că dânsa este mai multe teoretician și mai puțin practician”. „Se consideră că activitatea ei de succes este determinată în mare parte de protecția factorilor de decizie. Irina Țonov este o persoană impulsivă, lăsându-se ușor provocată, ceea ce generează certuri și conflicte. Un alt aspect ce nu poate fi ignorat îl constituie existența unor date precum că starea materială a soților Țonov nu corespunde veniturilor declarate. Mai mult ca atât, actualmente este verificată informația privind acceptarea de către doamna Țonov, în calitatea de lector la USM, în timpul sesiunii din vara anului 2008, de la mai mulți studenți, a unor sume bănești pentru susținerea examenului și colocviului. Toate mijloacele bănești ar fi fost colectate printr-o persoană de încredere”, susţinea Vladimir Voronin.

Respinsă de liderul PCRM, Irina Țonov a fost acceptată în decembrie 2011 de un alt președinte, interimarul Marian Lupu. Peste un an Nicolae Timofti a promovat-o la funcţia de vicepreședinte al Judecătoriei Căușeni. Mai apoi, magistrata a devenit preşedinte interimar al instanţei. Judecătoarea deține în proprietate două apartamente, un spațiu comercial de peste 1.700 de metri pătraţi, o mașină, iar prin intermediul soțului, Igor Țonov, 100% din SRL Ghidprim, firmă înregistrată în unul din cele două apartamente ale familiei, din str. Pușkin din Capitală.

Şi despre Igor Balmuş ZdG  a scris anterior.  Balmuş fost procuror în cadrul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Direcţiei investigaţii generale a PG, era neatestat în mai 2015. La reatestarea din octombrie, acesta a primit calificativul „atestat”. În martie 2016, Balmuş, care este ginerele judecătoarei Dina Rotarciuc, a plecat benevol din cadrul PG, candidând ulterior pentru o funcţie de judecător. În 2014, CNI a constatat că procurorul Balmuş deţinea proprietăţi nedeclarate: un automobil,  10 conturi bancare și 35 de acțiuni deținute la o societate comercială.