Potrivit unui comunicat comun dat publicităţii luni 17 aprilie de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), cadrul legal al acestei consultări populare „a rămas inadecvat pentru organizarea unui referendum cu adevărat democratic”, transmite Europa Liberă.

În 16 aprilie seara tîrziu, Comisia Electorală Centrală a Turciei a spus că tabăra „da” a cîştigat cu 51,3 la sută din voturi.

Rezultatul votului cu „da” sau „nu” asupra a 18 amendamente constituţionale creează în Turcia un sistem de guvernare prezidenţial, în care se limitează puterile parlamentului, se desfiinţează postul de prim ministru, şi îi dă pozibilittea preşedintelui turc Recep Erdogan să rămână în funcţie pînă în anul 2029.

Tara de Zulueta, şefa misiunii de observatori ai OSCE, a declarat în 17 aprilie că referendumul din Turcia nu a respectat standardele internaţionale. Ea a afirmat că referendumul a contravenit angajamentelor Turciei de a respecta standardele OSCE şi ale Consiliului Europei privind libertatea şi echitatea în timpul campaniei,.

Notînd că votul de duminică a avut loc în timp ce în Turcia e încă în vigoare starea de urgenţă, de Zulueta a spus că au existat cazuri în care oameni forţaţi să-şi părăsească locuinţele din cauza operaţiunilor de securitate din sudul Turciei, cu populaţie majoritar kurdă, au avut dificultăţi când au încercat să voteze.

Tara de Zulueta a mai spus că misiunea OSCE a observat un dezechilibru considerabil în timpul campaniei de dinaintea scrutinului, din cauză - între altele - a implicării active a preşedintelui, a altor oficialităţi de rang înalt şi a multor autorităţi locale de partea taberei care a susţinut votul pozitiv, laolaltă cu folosirea eronată a resurselor administrative şi obstrucţionarea eforturilor acelor partide politice şi organizaţii ale societăţii civile care au sprijinit votul negativ.

Şefa misiunii OSCE a adăugat că retorica din timpul campaniei a fost murdărită de unele oficialităţi de rang înalt care au spus susţinătorii votului negativ au simpatii teroriste, şi au fost cazuri în care suporterrii votului cu „nu” au fost hăituiţi de poliţie.

Şeful echipei de observatori PACE Cezar Preda a declarat la o conferinţă de presă la Ankara în 17 aprilie că sub starea de urgenţă decretată după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, libertăţi fundamentale esenţiale pentru un proces cu adevărat democratic au avut de suferit.

Preda a adăugat că cele două tabere nu au avut oportunităţi egale, iar alegătorilor nu le-au fost puse la dispoziţie informaţii imparţiale cu privire la amendamenetele constituţionale propuse.

Şeful misiunii PACE a mai spus că o modificare de ultimă oră în procedura de numărare a voturilor a dus la îndepărtarea unei importante măsuri de siguranţă - anume permisiunea dată de oficialităţile electorale ca şi voturile neştampilate să poată fi numărate.

Opoziţia din Turcia a spus că decizia din 16 aprilie a Consiliul Electoral Suprem de a număra şi voturile neştampilate a creat posibilitatea fraudării în procesul de numărare a voturilor.

Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Republican al Poporului, a cerut oficial renumărarea a 60 la sută dintre voturi, a cerut anularea rezultatului şi a spus că în caz contrar se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului.