Linkuri accesibilitate

Îngrijorare în Europa după anunțul victoriei lui Erdogan în referendumul constituțional din Turcia


Duminică seara la Ankara
Duminică seara la Ankara

Cursul lirei turce s-a stabilizat la 3,65 în raport cu dolarul pe piețele asiatice, după o relativă cădere vineri, în ajunul referendumului constituțional.

În Europa, oamenii politici ș-au exprimat însă îngrijorarea față de evoluțiile din Turcia, Uniunea Europeană afirmînd că rezultatul strîns al referendumului înseamnă că Ankara va trebui să caute „consensul național cel mai larg” pentru a pune în aplicare modificările constituționale. Fostul prim ministru al Belgiei, Guy Verhofstadt, care conduce grupul liberal din Parlamentul European a reacționat spunînd că Erdogan ar trebui să schimbe actualul curs politic: „Dacă Erdogan persistă - a spus el, citate de Reuters - Uniunea europeană ar trebui să oprească negocierile de aderare”. Manfred Weber, liderul fracțiunii de centru-dreapta a transmis pe Tweeter mesajul: „Indiferent de rezultat: cu acest referendum, președintele Erdogan își divizează țara”.

Imediat după anunțul rezultatelor parțiale și clamarea victoriei, Erdogan a repetat că intenționează să revadă chestiunea suspendării pedepsei cu moartea, un gest ce ar pune capăt - scriu comentatorii - aproape cu siguranță, procesului de ascensiune a Turciei la Uniunea Europeană. Îngrijorarea persistă și asupra intențiilor președintelui Erdogan de a-și respecta acordul încheiat anul trecut cu Uniunea Eurppeană pentru a pune capăt fluxului de migranți, în marea lor majoritate refugiați în urma războiului din Siria.

XS
SM
MD
LG