Potrivit Ministerului Sănătăţii, suma este în creştere cu 20% faţă de anul 2015. În acelaşi timp, datele Ministerului Finanţelor arată că în 2016 asistenţa financiară externă (granturi şi împrumuturi) pentru sectorul sănătăţii a constituit 278,7 milioane de lei (circa 14 milioane de dolari), ceea ce este de două ori şi ceva mai puţin decât anunţă Ministerul Sănătăţii, comentează Mold-Street.

În plus, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii relevă că în 2011 asistenţa financiară externă a fost de circa 52 de milioane de dolari, adică aproape două ori mai mare ca în 2016.

Unde merg banii

În 2016, cei mai mulţi bani, circa 66% din cele 30,6 milioane de dolari, au fost oferiţi pentru prevenirea şi tratamentul bolilor netransmisibile. Totodată, 22% din sumă a fost alocată pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale acordată pacienţilor cu boli transmisibile.

În domeniul sănătăţii reproductive, a mamei şi copilului au fost distribuite 16% din investiţiile partenerilor externi. 

Unul din proiectele importante, care a început să fie implementat anul trecut, este “Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, în valoare de 4,5 milioane de franci elveţieni. Banii sunt oferiţi de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare..

Acesta a fost lansat în raioanele Ungheni, Făleşti, Cahul şi Ştefan-Vodă, unde urmează să fie îmbunătăţită calitatea serviciilor de asistenţă medicală primară.În acest scop, vor fi îmbunătăţite protocoalele şi ghidurile în domeniul prevenirii şi tratării bolilor netransmisibile."Ca urmare, medicii de familie din aceste raioane vor stabili diagnostice şi prescrie tartamente în baza actelor medicale reactualizate. De asemenea, ei vor avea responsabilitatea să identifice persoanele care riscă să dezvolte maladii grave şi transmisibile. În acest context, populaţia din regiune va fi instruită să adopte un mod de viaţă sănătos. Aceste măsuri vor fi implementate, până la sfârşitul anului 2017, şi în raioanele Briceni, Edineţ, Orhei, Criuleni, Taraclia şi Vulcăneşti", anunţă Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, cu suportul partenerilor externi va fi îmbunătăţită activitatea farmaceutică din ţară, în următorii doi ani.

În acest scop, va fi armonizată legislaţia naţională în domeniul medicamentelor la cea comunitară. Concomitent,vor fi elaborate politici care vor reglementa utilizarea raţională a medicamentelor şi dispozitivelor medicale, efectuarea corectă a studiilor clinice, tehnologizarea şi supravegherea pieţei farmaceutice. Uniunea Europeană a alocat pentru implementarea acestui proiect 1,1 milioane de euro.

În prezent, în domeniul sănătăţii sunt în desfăşurare 77 de proiecte, finanţate de parteneri externi.

În acest an pentru ocrotirea sănătăţii Moldova ar putea beneficia de o asistenţă financiară externă (granturi şi împrumuturi) în valoare de doar 125 milioane lei, adică de 6,5 milioane dolari.