Cele două vârste ale vieţii la care eşti cel mai fericit

happy

Potrivit unui studiu LSE, vârstele la care oamenii sunt cel mai fericiţi în viaţă sunt 23, respectiv 69 de ani. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 23.000 de adulţi din Germania, cu vârste cuprinse între 17 şi 85 de ani. Participanţii au fost rugaţi să evalueze cât de mulţumiţi sunt de viaţa lor şi să estimeze cum cred ei că se vor simţi peste cinci ani.

Ulterior, exact după acest interval, aceiaşi oameni au fost rugaţi să aprecieze viaţa lor din acel moment. Studiul a scos la iveală faptul că fericirea în viaţă urmează o curbă în formă de U, care are apogeul la 23 şi apoi la 69 de ani.

În vreme ce unii ar putea fi surprinşi de astfel de rezultate şi de faptul că fericirea atinge cote maxime la vârste atât de diferite, cercetătorii au explicat că tinerii participanţi la studiu au supraestimat, în general, nivelul de fericire pe care îl vor simţi în perioada celor cinci ani pe care s-a făcut evaluarea, în vreme ce vârstnicii au avut tendinţa de a subestima, de aici şi această traiectorie disproporţionată a gradului de fericire, explică jurnaliştii de la The Independent.

Se pare că bucuria şi distracţia de la 20-şi-ceva de ani, atunci când abia începi să te implici în a-ţi construi o carieră şi a avea o viaţă de adult independent este egalată doar

de entuziasmul pensionării, atunci când, după ani grei de muncă, ai suficient timp liber pentru a-şi explora propriile interese şi pentru a îmbrăţişa noi provocări.

De ce nivelul nostru de fericire tinde să scadă în anii dintre aceste două repede, s-ar întreba unii. Probabil din cauza presiunilor date de consolidarea carierei, de ipoteci şi a grijilor legate de viaţa familială. Dacă eşti aproape, însă, de cea de-a 24a aniversare, nu dispera, acest lucru nu înseamnă că nu vei mai fi deloc fericit în următorii 46 de ani.

Într-adevăr, există perioade din viaţa noastră în care suntem mai puţin mulţumiţi, iar acest lucru este inevitabil. Multă odihnă, mâncarea sănătoasă şi exerciţiul fizic îţi vor ridica nivelul de energie şi de fericire.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente