(foto, video) Cine s-a jucat cu focul în Noaptea Învierii

Dodon si focul3

Focul Haric a ajuns în acest an pentru a 15-a oară în Republica Moldova. În Joia Paştelui, o delegaţie a Mitropoliei Moldovei, condusă de ÎPS Vladimir, a mers la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de unde a luat lumina.

Deși inițial, președintele Igor Dodon anunțase că va merge în Ierusalim pentru a aduce Focul Haric credincioșilor moldoveni, ulterior acesta și-a amânat planurile. Alături de alți zeci de moldoveni, președintele Igor Dodon a venit împreună cu familia sa după Lumina Sfântă în faţa Catedralei mitropolitane.

Cunoscuta frază a lui Dodon: „Nu vă jucați cu focul” se potrivește perfect cu pozele postate pe contul său de facebook. Internauții au apreciat acest moment.

Dodon si focul

Dodon si focul2

Dodon si focul3

Dodon si focul4

Focul haric simbolizează lumina miraculoasă a Învierii lui Hristos. În același timp, lumina Sfântă are și o explicație științifică.

Pentru că Patriarhul nu poate pătrunde cu surse de foc în biserică, fiind controlat de autorităţile israeliene, scepticii au explicat că secretul Luminii Sfinte este ascuns în lumânările pe care acesta le ia cu el în Biserică. Dacă acestea sunt impregnate cu fosfor alb, nu este nevoie de o sursă de foc pentru a le aprinde, deoarece fosforul, în contact cu aerul umed, tinde să ia foc spontan.

Un istoric grec, Michael Kalopoulos, a făcut o demonstraţie în direct la o televiziune din Grecia, arătând cum lumânările folosite de Patriarh se pot aprinde fără a avea nevoie de o sursă de foc.


 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente