Pentru ce domenii din sănătate a mers asistenţa străină acordată RM în 2016

Instituțiile internaționale au investit peste 30,6 milioane de dolari SUA în sistemul de sănătate din țară, anul trecut. Suma este în creștere cu 20 la sută, față de 2015.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, cei mai mulți bani, 66 la sută au fost oferiți pentru prevenirea și tratamentul bolilor netransmisibile.Totodată, 22 la sută din sumă a fost alocată pentru îmbunătățirea asistenței medicale acordată pacienților cu boli transmisibile.

În domeniul sănătății reproductive, a mamei și copilului au fost distribuite 16 la sută din investițiile partenerilor externi.

Unul din proiectele importante, care a început să fie implementat anul trecut este “Reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Acesta a fost lansat în raioanele Ungheni, Fălești, Cahul și Ștefan-Vodă, unde urmează să fie îmbunătățită  calitatea serviciilor de asistență medicală primară.  În acest scop, vor fi îmbunătățite protocoalele și ghidurile în domeniul prevenirii și tratării bolilor netransmisibile.

Ca urmare, medicii de familie din aceste raioane vor stabili diagnostice și prescrie tratamente în baza actelor medicale reactualizate. De asemenea, ei vor avea responsabilitatea să identifice persoanele care riscă să dezvolte maladii grave și transmisibile.

În acest context, populația din regiune va fi instruită să adopte un mod de viață sănătos. Aceste măsuri vor fi implementate, până la sfârșitul anului 2017, și în raioanele Briceni, Edineț, Orhei, Criuleni, Taraclia și Vulcănești.

Costul proiectului “Reducerea poverii bolilor netransmisibile” este de 4,5 milioane de franci elvețieni.  Banii sunt oferiți  de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

De asemenea, cu suportul partenerilor externi va fi îmbunătățită activitatea farmaceutică din țară, în următorii doi ani. În acest scop, va fi armonizată legislația națională în domeniul medicamentelor la cea comunitară.

Concomitent, vor fi elaborate politici care vor reglementa utilizarea rațională a medicamentelor și dispozitivelor medicale, efectuarea corectă a studiilor clinice, tehnologizarea și supravegherea pieței farmaceutice.

Uniunea Europeană a alocat pentru implementarea acestui proiect  1,1 milioane de euro.

În prezent, în domeniul sănătății sunt în desfășurare 77 de proiecte, finanțate  de parteneri externi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.