Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum ajunge „Focul Haric” în…

Cum ajunge „Focul Haric” în R. Moldova?

Puțini creștini cunosc cum ajunge, de fapt, „Focul Haric” din Israelul îndepărtat – în țara noastră. Probabil nici nu ne-am gândit cât de complex este acest proces de transportarea a focului deschis.

Pe lângă canoanele religioase, există o serie de norme tehnice ce țin de termodinamică și reguli juridice. Pentru transportarea „Focului Haric” – flacără deschisă este folosită o candelă numită „Lampa Davy”. Lămpile de acest tip ajută la transportarea focului la altitudini mari, fără ca acesta să se stingă din cauza căderii de presiune. Astfel de lămpi vor folosi și cei de la Mitropolia Moldovei, care în Joia de Paști au mers în „Țara Sfântă” – Israel.

Secretarul Mitropoliei, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, a declarat pentru ZdG că „Focul Haric” va fi adus în candele speciale. „Facem tot posibilul să aducem „Lumina Sfântă” credincioșilor din R. Moldova. În fiecare an folosim metode noi, care să ne ajute să transportăm cu siguranță lumina, dar în general, folosim candele speciale. Recent am cumpărat o candelă nouă din Marea Britanie – acestea sunt mai sigure și rezistente la influențele externe. Astfel, în cazul în care încercați să aflați dacă focul s-ar putea stinge în timpul transportării? – Vă asigur că acest lucru este imposibil”, ne dă asigurări secretarul Mitropoliei.

Ca și anul trecut, Biserica Ortodoxă urmează să aducă „Focul Haric” din propriile surse. Nimeni din clasa politică nu s-a oferit să ajute financiar Mitropolia Moldovei la aducerea „Luminii Sfinte” de la Ierusalim, susțin reprezentanții Mitropoliei. În ceea ce privește călătoria spre Israel, Cheibaș susține că deja al doilea an consecutiv, o companie aeriană privată oferă absolut gratuit locuri în avion pentru reprezentanții Mitropolie până la Tel Aviv și înapoi. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, costul biletelor dus-întors pentru un pasager  este de aproximativ 500 de euro.

Cu toate acestea, caritatea, lămpile speciale și voia Domnului nu sunt suficiente pentru transportarea „Focului Sfânt”. Potrivit unui purtător de cuvânt al Autorității Aeronautice Civile a R Moldova, există o listă lungă de reguli și condiții stricte ce trebuie respectate.

„Numai după studierea amănunțită a tuturor documentelor solicitate, reprezentanții Organizației dau o autorizație specială. În lista de cerințe este specificat: tipul candelelor ce trebuie folosite, numărul lor, locul amplasării lor, precum și a stingătoarelor, în caz de pericol. De asemenea, Autoritatea Aviației Civile trimite o persoană specială care este responsabilă de monitorizarea respectării condițiilor de transportare a unor astfel de materiale în timpul zborului”, ne-a explicat reprezentantul Autorității.

„Focul Sfânt“ va fi adus sâmbătă seara, 15 aprilie, la Catedrala „Naşterea Domnului” din capitală, de unde va fi distribuit în toate lăcaşurile sfinte din ţară. „În ziua de sâmbătă, dis-de-dimineaţă, ne vom deplasa în oraşul vechi, Cetatea Ierusalimului, la mormântul Mântuitorului, unde conform tradiţiei, se aprinde Focul Haric, în jurul orei 14:00. Sâmbătă seara, între orele 19.00 şi 20.00, Focul Haric va fi adus în faţa Catedralei mitropolitane „Naşterea Domnului”. Acesta va fi împărțit preoţilor şi credincioşilor, care îl vor răspândi în întreagă ţară”, a declarat Vadim Cheibaş.

Amintim că, pe parcursul a mai multor ani, Mitropolia Moldovei a fost ajutată financiar la aducerea „Focului Haric” de către liderul PCRM, Vladimir Voronin, ulterior și de fostul prim-ministru Vlad Filat. În acest an, după „Focul Haric” urma să meargă și Igor Dodon, președintele R. Moldova. Însă, acesta nu a mers cu delegație Mitropoliei, pentru că ar fi avut un program încărcat, spune Dodon. „În aceste zile voi fi într-o vizită de lucru la Bișkek, unde are loc ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic”, susține șeful statului.

De secole, Focul Haric este considerat un miracol al Ortodoxiei. După ce Mântuitorul Hristos a fost înmormântat, o lumină puternică a spart piatra şi, de atunci, focul divin se aprinde pe mormântul lui Hristos de fiecare dată, în timpul vecerniei din Sâmbăta Mare, spun credincioșii.