După ce la 1 aprilie 2017, Republica Moldova a renunţat la achiziţiile de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în favoarea importurilor de la compania DTEK Trading din Ucraina, situaţia din sistemul energetic al Moldovei s-a înrăutăţit brusc.

Sabotajul

De vină sunt acţiunile de sabotaj puse în aplicare de autorităţile separatiste de la Tiraspol, supărate, probabil în legătură cu refuzul Chişinăului de a mai procura energie electrică din regiunea transnistreană, susţin specialiştii din domeniu.

"Ne crează mari probleme. Or, autorităţile din Transnistria nu îşi îndeplinesc graficul lor de consum. Astfel în orele de vârf, ei majorează consumul, acesta fiind mai mare decât este stabilit în grafic. În schimb în orele de consum minim (orele de gol n.r.) ei produc mai mult şi împing energia în Republica Moldova (malul drept al Nistrului n.r.)", explică Boris Zastavneţchi, director-adjunct al Moldelectrica, întreprindere ce administrează reţelele de transport energie şi asigura dispeceratul sistemului energetic.

Responsabilul spune că este o problemă artificială, ce a apărut după 1 aprilie şi a dus la supraîncărcării secţiunii energetice Ucraina-Moldova.

"Noi ne străduim să îi punem să respecte graficul, dar ei ne fac deranjamente. Problema este că noi nu avem cum să reglăm situaţia, pentru că avem doar un CET, care funcţionează cu un bloc (e vorba de CET-2 din Chişinău) şi a cărui producţie depinde şi de cantitatea de apă caldă furnizată consumatorilor", explică Boris Zastavneţchi.

În schimb regiunea transnistreană are Centrală Hidroelectrică de la Dubăsari, cu care ar putea regla sarcina din sistemul elecroenergetic. Mai este şi Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (Moldgres), care are capacităţi şi posibilităţi tehnice semnificative pentru a regla sarcina.  

Nu sunt excluse probleme în asigurarea cu energie 

Directorul-adjunct al Moldelectrica spune că totul se loveşte în nedorinţa autorităţilor de la Tiraspol de a coordona activitatea întreprinderilor din sistemul energetic.

"Nu ştiu ce venit au din asta, dar ne creează probleme. Ei duc o politică sau pentru ca să liniştească populaţia sau să ne sperie pe noi. Pe noi nu ai cu ce ne speria", afirmă responsabilul.

Cât despre ameninţarea cu deconectarea unor linii de tensiune înaltă şi a unor staţii electrice, apoi acest lucru nu este exclus, doar că ar lovi mai tare în economia şi populaţia regiunii.

"Trebuie să fie nebun să faci una ca asta. Pe însă noi nu ne sperii cu una ca asta. Dar dacă se va întâmpla, apoi regimul de activitate a sistemului energetic nu va fi unul normal. Va fi unul extrem de sensibil. Or, pentru ca să ai posibilitatea să menţii un regim normal în sistem (energetic n.r.), trebuie să ai o centrală ca cea de la Cuciurgan, care însă să funcţioneze în baza comenzilor de la dispecer. Dar ei nu vor aşa. Ei fac ce vor ei". adaugă Boris Zastavneţchi.

Energia se va scumpi?

Aceasta nu este singura problemă. După semnarea contractului de import a energiei din Ucraina, Tiraspolul a anunţat că Chişinăul ar trebui să semneze un contract de tranzit şi să plătească serviciile Dnestrenergo, companie ce administrează liniile de transport energie din regiunea separatistă. 

"Din informaţiile noastre şi judecând după reacţia unor reprezentanţi ai Moldelectrica, autorităţile din Moldova nu sunt gata să compenseze costurile suportate de Dnestrenergo", a declarat pentru postul de televiziune TSV, Nicolai Gliga, şef al aşa-zisului minister al industriei şi dezvoltării regionale.

Administraţia de la Tiraspol susţine că a trimis încă acum o săptămână la Chişinău un proiect de acord privind tranzitul de energie electrică. Tariful pentru serviciile de transport şi tranzit ar urma să fie cel stabilit încă în anul 2016 şi este valabil pentru toţi consumatorii din regiune, anunţă postul de televiziune TSV, controlat de grupul Sheriff.

Acceptarea lui ar putea duce la scumpirea semnificativă a energiei electrice.

Potrivit datelor Dnestrenergo, tariful de transport în regiune este de 0,088 de aşa-zise ruble transnistrene, la care se adaugă costul serviciilor de dispecerat de 0,003 aşa-zise ruble transnistrene.La cursul stabilit de banca republicană din regiune apoi ar fi un tarif de circa 15 bani pentru un kWh, iar la cursul mediu de la casele de schimb valutar - circa 13 bani pentru un kWh.Astfel energia din Ucraina poate deveni mai scumpă decât cea oferită de Cuciurgan.

"Cât despre plata pentru tranzit prin Transnistria, aceasta nu e problema noastră. Noi nu plătim. De procurarea energiei se ocupă compania Energocom şi ea trebuie să rezolve problema", susţine directorul de la Moldelectrica.

Am încercat să obţinem şi o informaţie de la Ministerul Economiei în subordinea căruia se află şi Moldelectrica şi Energocom.

Valeriu Rusu, şeful serviciului de presă al Ministerului, a promis încă pe 11 aprilie că în privinţa acestei chestiuni va fi un comunicat de presă, cu explicaţiile necesare.

Cine stă în spatele manevrelor energetice

Pe 12-13 aprilie situaţia chiar s-a agravat, ca urmare a deciziei autorităţilor de la Kiev de a scoate de sub tensiune două linii electrice de tensiune înaltă LEA 330 kV Korovsk-Râbniţa, prin care era asigurat cu energie Uzina Metalurgică şi oraşul Râbniţa.

Motivul invocat au fost lucrări de reparaţie la staţia de transformare de la Kotovsk.

Reacţia Tiraspolului nu s-a lăsat aşteptată. Nikolai Gliga, aşa-zisul ministru al industriei susţine că este suspect faptul că au fost deconectate concomitent ambele linii electrice.

"Este un caz excepţional, acest lucru pare mai degrabă că ceva regizat", a afirmat funcţionarul de la Tiraspol.

Autorităţile au calculat deja şi pierderile suportate ca urmare a neplăţii de către Energocom a tranzitului de energie - circa 70 de milioane de aşa-zise ruble transnistrene, adică circa şase milioane de dolari. 

Judecând după acţiunile iniţiate de autorităţile de la Tiraspol, acestea par a fi decise să continue lupta pentru a reveni la starea veche şi să recâştige dreptul de a furniza energie electrică consumatorilor din Republica Moldova. Or, e vorba de o afacere de peste 150 milioane de dolari, iar fără aceşti bani în regiune ar putea începe o criză valutară.

Autorităţile din regiunea separatistă susţin că licitaţia pentru furnizarea de energie electrică în Moldova a fost desfăşurată cu încălcări, iar decizia de a renunţa la furnizorul din Transnistria ar avea conotaţii politice, fiind îndreptată contra Rusiei.

Unii experţi au estimat că dolarul ar putea ajunge pe piaţa neagră din regiune la 26 de aşa-zise ruble transnistrene, dublu faţă de actualul curs.

Încă un detaliu curios la toate acestea este contribuţia la tensionare a intermediarei Energokapital,eliminată din schemă. Astfel Mihail Dobrov, fostul manager al acestei companii ce a intermediat timp de doi ani şi ceva livrarea de energie de la Cuciugan la Chişinău a ajuns director la Dnestrenergo.  
În tensionarea situaţiei este direct interesată şi Moscova, căreia nu îi convine extinderea cooperării moldo-ucrainene în domeniul energetic. Mai ales acum când ambele ţări depun eforturi conugate ca să se integreze în sistemul energetic european. Aşa că ne putem aştepta la noi tentative de destabilizare.