Washingtonul flutură ameninţarea unui atac preventiv, iar Phenianul ameninţă că dacă va fi provocat, bazele americane din Coreea de Sud şi instituţiile sud-coreene vor fi pulverizate în câteva minute.Embed„Coreea de Nord este o problemă. O să ne ocupăm de ea”, a declarat Donald Trump, preşedintele SUA.

China a tras semnalul de alarmă după schimburile de replici între Washington şi Phenian. „Un conflict ar putea izbucni în orice moment”, a spus ministrul de Externe din Beijng.

Coincidenţă sau nu, compania aeriană de stat din China a anunţat că de luni întrerupe toate cursele dintre capitală şi Phenian.

Tensiunile mocnesc de când experţii americani au anunţat că imaginile din satelit arată pregătiri avansate în Coreea de Nord pentru al şaselea test nuclear. După toate probabilităţile, ar trebui să aibă loc astăzi, când statul comunist marchează naşterea fondatorului său.

Peste 200 de jurnalişti din străinătate sunt în Coreea de Nord ca să filmeze tradiţionalele manifestări dedicate lui Kim Ir-sen.

O echipă BBC i-a întrebat pe localnicii de la Phenian ce părere au despre ambiţiile nucleare ale conducătorului lor.

- Ar trebui să avem arme nucleare. Dacă nu avem, cum ne apărăm de alte ţări care au?

- Nu contează dacă americanii ne ameninţă. Ne simţim în siguranţă pentru că suntem conduşi de marele lider Kim Jong-un.

Specialiştii cred că regimul nord-coreean are în arsenal cel puţin o mie de rachete, inclusiv cu rază lungă acţiune, cu alte cuvinte capabile să lovească şi teritorii americane. Ele pot transporta armament convenţional, chimic, dar posibil şi încărcătură atomică. În ultimii 11 ani, Coreea de Nord a realizat cinci teste nucleare şi despre toate a spus că au fost un succes.