Duminică, ortodocşii şi catolicii serbează Sfintele Paşti. Sărbătoarea va mai fi comună abia în 2025

Duminică, atât ortodocşii, cât şi catolicii vor serba Paştile. Următoarea Învierea Domnului va fi din nou sărbătorită în aceeaşi duminică de ortodocşi şi de catolici abia în 20 aprilie 2025.

Astfel, dacă, din 2007, aceste zile de prăznuire comună au fost mai dese, spre exemplu, 8 aprilie 2007, 4 aprilie 2010, 24 aprilie 2011, 20 aprilie 2014 şi 16 aprilie 2017, atunci până în 20 aprilie 2025 creştinii vor serva Paştile la date diferite.

Totuşi, data Paştilor va mai coincide pentru toţi creştinii în 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041, 2045.

Există motive pentru care creştinii sărbătoresc Învierea Domnului la date diferite. Primul este că Biserica Ortodoxă foloseşte calendarul iulian, în timp ce restul creştinilor folosesc calendarul gregorian. Calendarul iulian este cu 13 zile în urma celui Gregorian.

În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a decis să reformeze calendarul după care funcţionează Biserica Catolică. Din 1583, Răsăritul şi Apusul n-au mai serbat Paştile la aceeaşi dată decât doar din întâmplare.

În anul 1924 s-a hotărât, la Constantinopol, o adaptare a tuturor Bisericilor Ortodoxe la calendarul îndreptat. Unele biserici ortodoxe nu au reuşit, însă, să pună în aplicare această hotărâre.

Astfel, Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă păstrează calendarul neîndreptat. Pentru a menţine o unitate ortodoxă în serbarea Paştilor, din anul 1927 s-a luat hotărârea ca şi Bisericile care au adoptat calendarul îndreptat, să serbeze Paştile după calendarul neîndreptat. Această hotărâre a fost întărită şi de Consfătuirea inter-ortodoxă de la Moscova din iulie 1948.

Diferenţa de serbare a Paştilor, după cele două calendare, poate varia până la cinci săptămâni.

În consecinţă, catolicii, protestanţii şi ortodocşii pe rit nou sărbătoresc Crăciunul, Boboteaza şi alte sărbători simultan, însă Paştile şi sărbătorile corelate, precum Înălţarea Domnului, sunt în date diferite. Ocazional, data Paştilor coincide pentru toţi creştinii. Acest lucru se întâmplă atunci când prima lună plină de după echinocţiu are loc târziu, după 3 aprilie.

Sursa: Ziarul de Iasi

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.