30 zile de arest pentru ex-președintele raionului Criuleni Vitalie Rotaru

Ex-președintelele raionului Criuleni Vitalie Rotaru, bănuit de însuşirea a aproximativ 1 700 000 lei din fonduri destinate unor proiecte investiţionale europene, a primit mandat de arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Decizia a fost luată vineri de magistrații Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani).

Fostul preşedinte al raionului Criuleni a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurori joi, fiind bănuit de pretinderea a aproximativ 1 700 000 de lei de la câţiva agenţi economici, implicaţi în executarea unor proiecte investiţionale europene. Denunţătorii susţin că bănuitul ar fi exercitat presiuni asupra lor pentru a-i determina să-i dea suma menţionată.

Denunţătorii le-au declarat anchetatorilor că, pentru a-i convinge, bănuitul ar fi creat impedimente firmelor, implicate în executarea proiectelor, stopând procesul de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, din Criuleni. El ar fi refuzat alocarea cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, impusă de donator, prin ameninţarea că nu va crea întreprinderea de salubritate; că nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului etc.

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 15 ani de închisoare.

De notat că, în timpul acţiunilor de urmărire penală, bărbatul a opus rezistenţă şi a încercat să evadeze, baricadându-se la balconul apartamentului situat la etajul 6. El a fost salvat de către ofiţerii de intervenţie operativă ai CNA.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.