(video) Deputat rus: Toți homosexualii sunt purtători a virusului HIV. Reacția reprezentanților LGBT din Moldova

Colage Sobciak

Deputatul rus, membru a partidului Rusia Unita, Vitalie Milon a făcut declarații tăioase, homofobe în adresa minorităților sexuale și le-a adus acuzații nefondate. În cadrul emisiunii transmise la TV Rain, acesta a afirmat că toți homosexualii sunt purtători a virusului HIV, iar naziștii au fost inițial homosexuali. Declarațiile au fost făcute în contextul în care acum câteva zile autorităţile cecene au reţinut zeci de bărbaţi în închisori secrete pentru „orientarea sexuală non-tradiţională a acestora sau a suspiciunii cu privire la aceasta”.

„După acești homosexuali trebuie de spălat străzile și podurile cu șampon. Dacă nu erau naziștiu, nu existau homosexualii”, a accentuat deputatul rus. Cunoscuta moderatoare a emisiunii, Xenia Sobchak, a venit cu o replică în adresa acestuia: „Nu vă gândiți că după dumneavoastră cineva va vrea să spele străzile sau studioul?”

Reacția Polinei Ceastuhina, președinta Organizației GENDERDOC-M și a Angelicăi Frolov, coordonatoarea program Lobby și Advocacy at Centrul GDM

Solicitați de #diez, reprezentanții LGBT din Republica Moldova au venit cu o reacție în acest sens:

PolinacorectSunt mai multe declarații din acest video care dezinformează și stigmatizează atât persoanele LGBT, cât și persoanele HIV pozitive. În primul rând, persoanele LGBT au existat încă pe timpul Greciei Antice, iar originea HIV/SIDA-ei este până în prezent speculativă. Răspândirea acesteia în comunitatea LGBT în secolul XX în SUA, de exemplu a fost provocată de o societate homofobă, autoritățile căreia nu au înterprins măsuri de informare, sensibilizare și prevenire la timp. Din cauza stereotipizării precum am auzit în video crește infectarea cu HIV/SIDA printre persoanele heterosexuale ( în Republica Moldova printre persoanele infectate cu HIV/SIDA sunt mai multe persoane heterosexuale decât homosexuale).

Sexul protejat ar trebuie sa fie promovat în societate indiferent dacă e vorba de persoane care au relații heterosexuale sau homosexuale. Și cel mai important, medicina la ziua de azi este extrem de avansată. A fi HIV pozitiv(a) nu e o condamnare la moarte (filosofic vorbind viața în general vine cu o condamnare la moarte). Oamenii HIV pozitivi își trăiesc viața la fel ca și cei HIV negativi, și astfel de stigmatizare ar trebui să fie condamnată public”, a menționat Polina Ceastuhina, președinta Organizației GENDERDOC-M.

 

Angelica FrolovEste grav ceea ce se întâmplă acum în Rusia în ceea ce ține de respectarea drepturilor omului și în special a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgenderi). Acest deputat este unul din produsele politicelor unui stat autoritar, faptul că este posibilă răspândirea urii și incitarea la discriminare deja are roade tragice: zeci de persoane homosexuale și transsexuale supuse violenței și violului (inclusiv de către reprezentanții statului – cazul Cecenia). Conștientizăm pericolul a asemenea declarații, de aceea reacționăm prompt în astfel de cazuri în Moldova. Au fost și la noi declarații asemănătoare făcute de Episcopul de Bălți și Fălești Markel și a reprezentanților Partidului Socialist (ce paradox) din Moldova”, a subliniat coordonatoarea program Lobby și Advocacy at Centrul GDM, Angelica Frolov.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente