Igor Dodon, discuții tete-a-tete cu președintele care a mers la o întrevedere cu Putin, cu escală prin Chișinău, după o discuție cu Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon, plecat la Bișkek, acolo unde mâine, cel mai probabil, va fi luată decizia privind acordarea pentru Moldova a statului de țară observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), a avut o întrevedere cu omologul său kârgâz, Almazbek Atambaev, cel care acum doi ani a zburat la o întrevedere cu Putin cu escală prin Chișinău, unde s-a consultat mai întâi cu oligarhul Vlad Plahotniuc, la hotelul Nobil. Ulterior însă, după alegerea lui Igor Dodon în calitate de șef de stat, președintele kârgâz a dat de înțeles că are și el merite în acest sens, Igor Dodon fiind ales inclusiv grație acelei întrevederi cu Vlad Plahotniuc.

„M-am întâlnit cu președintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev. I-am mulțumit pentru invitația de a vizita Kârgâzstanul și ședința șefilor de stat al UEE. Am analizat întrebările relației bilaterale moldo-kârgâze, precum și perspectiva colaborării cu UEE. Am evidențiat perspective de colaborare în unele domenii”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook ca urmare a întrevederii cu Almazbek Atambaev.

Potrivit lui Dodon, președintele kârgâz i-ar fi împărtășit experiența colaborării între țările Uniunii Economice Eurasiatice, beneficiind de mai multe ajutoare, în special, în domeniul agricol. „Cred că vor fi fortificate atât relațiile bilaterale între țările noastre, cât și relația Moldovei cu UEE, în general”, a mai scris Dodon.

Amintim că în ziua de duminică, 15 martie 2015, președintele kârgâz Almazbek Atambaev, a efectuat o vizită-fulger la Chișinău unde a avut o singură întrevedere și anume cu oligarhul Vlad Plahotniuc. Acesta a fost adus la Chișinău cu o aeronavă a companiei Nobil Air care a fost fondată de Vlad Plahotniuc, iar ulterior vândută lui Ilan Șor.

Vedeți și: (FOTO) Avionul cu care Shor a părăsit Moldova, același care-i aduce oaspeți lui Plahotniuc

În decembrie 2016, deja după alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova, Almazbek Atambaev a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă cu privire la acea vizită în Moldova. Atunci președintele kârgâz a spus că este „secret de stat” și n-o să spună totul niciodată Acesta însă a dat de înțeles că alegerea socialistului Igor Dodon în funcţia de preşedinte este inclusiv rezultatul discuţiilor din acea perioadă cu Plahotniuc.

„S-a discutat despre faptul că nu se poate să fie sucite mâinile Moldovei, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina. În caz contrar, ar fi putut avea loc o „explozie”. În Moldova a fost ales un nou preşedinte şi situaţia este stabilă. Într-o măsură oarecare este şi meritul nostru. Nu căutaţi peste tot murdărie”, a mai spus Almazbek Atambaev, în cadrul conferinţei de presă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...