Fostul președinte al raionului Criuleni, care a încercat să fugă pe fereastră de ofițerii CNA, a furat 1,7 milioane de lei din proiecte europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul preşedinte al raionului Criuleni a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurori. El este bănuit de faptul că a pretins 1.700.000 de lei de la câţiva agenţi economici, implicaţi în executarea unor proiecte investiţionale europene. Suspectul ar fi exercitat presiuni asupra lor pentru a-i determina să-i dea suma colosală.

Potrivit ofițerilor CNA, în 2012, Consiliul Raional Criuleni a semnat cu Asociaţia pentru Studii Sociale Aplicate „ASSTREIA” un Memorandum de colaborare pentru atragerea de investiţii în vederea dezvoltării durabile a localităţilor din raion. Un an mai târziu, semnatarii au reuşit obţinerea a două contracte de grant, în valoare de peste 2 000 000 de euro.

După lansarea proiectelor, fostul preşedinte al raionului Criuleni ar fi şantajat membrii Asociaţiei pentru a-i determina să contribuie financiar la unele proiecte personale. Aceştia s-au plâns, însă, CNA și le-au declarat anchetatorilor că, pentru a-i „convinge” să dea banii, bănuitul ar fi făcut în fel și chip ca să creeze impedimente firmelor implicate în executarea proiectelor: Ar fi stopat procesul de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, din Criuleni, ar fi refuzat alocarea cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, ar fi amenințat că nu va crea întreprinderea de salubritate sau că nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului.

Audiaţi de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, părţile vătămate au recunoscut că, pentru a nu supune riscurilor executarea contractelor şi a nu ajunge la unele conflicte cu donatorii, aceştia ar fi transferat suma indicată, în tranşe, pe conturile unei companii petroliere, recomandate de fostul preşedinte al raionului.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru corupere pasivă. Astăzi, la domiciliul său au fost organizate percheziții, dar când i-a văzut pe ofițerii CNA la ușă, fostul președinte de raion a amenințat că se aruncă de la etajul 6. La fața locului a fost chemată și poliția pentru că anchetatorii aveau informația că bănuitul este înarmat. Într-un final, el a fost încătușat și escortat la CNA pentru audieri. Ulterior el a fost plasat în izolator pentru 72 de ore.

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 15 ani de închisoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...