Un grup de cetățeni a inițiat o petiție online pentru anularea proiectului parcărilor cu plată din Capitală

parcari
Foto: Agora.md

Un grup de locuitori ai municipiului Chișinău a inițiat o petiție online prin care cere anularea proiectului parcărilor cu plată, deoarece acesta ar fi fost încheiat în defavoarea cetățenilor orașului.

Autorii petiției afirmă că în baza informațiilor făcute publice se vede că Primăria Chișinău a semnat un contract de Parteneriat-Public-Privat de amenajare și gestionare a parcajelor din oraș cu încălcarea prevederilor privind transparența procesului decizional (fără desfășurarea procedurilor de consultații publice), fără motivare suficientă, cu condiții clar în defavoarea interesului public și în detrimentul bugetului mun. Chișinău.

Aceștia spun că nu sunt de acord că spațiile de parcare vor fi amenajate din contul bugetului municipal, inclusiv prin contractarea împrumuturilor, iar în următorii 25 de ani 90% de venituri din taxa pentru parcare vor fi încasate nemotivat de aşa-numitul partener privat.

Iar în baza celor enumerate autorii solicită:

#1. Anularea contractului de Parteneriat-Public-Privat din 3 decembrie 2015 dintre Primăria Municipiului Chișinău și EME Parkleitsystem GMBH, privind amenajarea, organizarea și gestionarea parcărilor și parcajelor controlate cu plată în mun. Chișinău.

#2. Retragearea proiectului de Regulament privind funcționarea parcărilor și parcajelor auto cu plată în municipiul Chișinău, elaborat de Direcția Transport a Primăriei Chișinău și propus în dezbatere publică pentru 21 aprilie 2017.

#3. Eliberarea trotuarelor pe străzile renovate din sursele creditului oferit de BERD și BEI (bul. Ștefan cel Mare și Sfînt, str. Vasile Alecsandri, Constantin Negruzzi), cât și pe celelalte străzi din oraș, de parcaje pentru automobile și amenajarea acestora din contul carosabilului, conform practicilor europene.

#4. Elaborarea unui nou Regulament privind funcționarea parcărilor și parcajelor auto cu plată în municipiul Chișinău cu participarea reprezentanților societății civile specializate, a consilierilor municipali dintoate fracțiunile CMC și a experților din afara Republicii Moldova.

#5. Elaborarea unui nou proiect de organizare a parcajelor cu plată în mun. Chișinău, în interesele orașului și a orășenilor, cu respectarea prevederilor privind transparența decizională prin organizarea unor sesiuni de discuții publice și organizarea unui nou concurs de identificare a mai multor Operatori pentru parcajele cu plată, cu implicarea în Comisia de organizare a concursului a reprezentanților societății civile și a experților din afara Republicii Moldova.

#6. Solicităm CNA să investigheze cazul de depășire a atribuțiilor de serviciu a vice-primarului Nistor Grozavu care a semnat contractul de Parteneriat Public Privat cu EME Parkleitsystem fără a avea împuterniciri din partea Consiliului Municipal cu încălcarea procedurii şi la condiţii dezavantajoase pentru municipiu.

Doritorii de a semna petiția o pot face aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente