Actualitate

CEDO obligă Rusia să achite 3 milioane de euro rudelor victimelor atacului de la Beslan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că autoritățile ruse nu au reușit să prevină luarea de ostatici de la o școală din Beslan, în Osetia de Nord, de către un comando de rebeli proceceni, au dovedit „deficiențe grave în pregătirea și controlul operațiunii de securitate” și au folosit disproporționat forța în timpul asaltului, informează Agerpres.

Potrivit sentinței, CEDO a constatat încălcări în domeniul securității prin lipsă de acțiune, cu toate că amenințarea era cunoscută, deficiențe grave în anchetă, eșecul de a reduce riscurile în timpul operațiunii de salvare și excesul de forță la care au recurs trupele de securitate.
Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de 409 cetățeni ruși, unii dintre ei fiind luați ostatici și/sau răniți, iar alții făcând parte dintre rudele victimelor.
La 1 septembrie 2004, în prima zi de școală, insurgenți islamiști au luat ostatici mai mult de 1.100 de copii și profesori cerând retragerea trupelor rusești din Cecenia. Majoritatea victimelor au fost ucise după ce forțele rusești au luat cu asalt școala la 3 septembrie. Ostaticii au fost îngrămădiți în sala de sport a școlii, sub explozibili care fuseseră atârnați de coșurile de baschet.

O anchetă deschisă în Rusia a ajuns de ani de zile într-un punct mort. Nicio oficialitate rusă nu a fost făcută răspunzătoare pentru numărul mare de morți.

Timp de mai bine de un deceniu, supraviețuitori și rude ale victimelor s-au întrebat dacă luarea de ostatici ar fi putut fi prevenită și de ce a trebuit să moară atât de mulți oameni în operațiunile de salvare. Supraviețuitorii sunt de părere că numărul mare al victimelor este consecința folosirii excesive a forței de către trupele ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *