În 13 blocuri din capitală au fost deja instalate apometre cu citire de la distanţă prin tehnologia wireless

botanica_chisinau
Foto: wikimedia.org

În perioada 27 – 31 martie curent au fost instalate contoare cu citirea datelor de la distanţă în 13 blocuri locative din str. Negreşteni, mun. Chişinău. Vorbim despre contoarele radio, cu o precizie ridicată şi citire de la distanţă prin tehnologia wireless.

Primele rezultate la acest capitol, au fost reliefate în cadrul unei conferinţe de presă. Directorul general al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Veronica Herţa, a accentuat faptul că 27% din consumatorii din apartamentele din blocurile locative din mun. Chişinău indică lunar consumul zero la apă. Respectiv, în fiecare al patrulea apartament se depistează consum fraudulos, din care rezultă diferenţa volumului de apă. Anume din acest motiv, furnizorul de apă îşi propune să intaleze în toate apartamentele din Chişinău apometre cu citire la distanţă. Odată cu instalarea celor 141 apometre în cadrul apartamentelor din strada Negreşteni, procurate în baza unui proiect încă acum câţiva ani, situaţia la acest capitol se va ameliora vizibil.

Potrivit unui comunicat de presă, referindu-se la acţiunea menţionată ce face parte din „Programul municipal de înlocuire a contoarelor”, lansat la 20 ianuarie curent, directorul general al întreprinderii a reiterat că necesitatea înlocuirii contoarelor de apă cu aparate electronice, cu citire a datelor la distanţă, inclusiv online, vine din motivul nemulţumirilor şi plângerilor din partea cetăţenilor vizavi de repartizarea diferenţei de volum înregistrate la apometrul de la branşamentul blocului de locuinţe şi datele din apartamentele cetăţenilor; precizia redusă a apometrelor mecanice, dificultatea operatorului furnizorului de apă de a citi datele contorului, acumularea pierderilor din partea furnizorului de apă etc.

La primă etapă, furnizorul de apă îşi propune să instaleze apometrele de tip nou în circa 100 de blocuri, în care se înregistrează diferenţe mari între consumul indicat de contorul comun şi cel raportat de locatari în baza apometrelor individuale.

Toate cheltuielile de instalare a contoarelor noi în blocurile locative din Chişinău vor fi suportate de către furnizorul de apă, iar pentru dotarea celor o sută blocuri se vor cheltui în jur de 5 milioane de lei. În total pentru instalarea contoarelor de tip nou în cele circa 260 de mii de apartamente din Chişinău e nevoie de 8 milioane de euro. Sunt purtate negocieri şi cu partenerii externi în vederea finanţării programului dat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente