Linkuri accesibilitate

Noul grup parlamentar popular european de la Chișinău


Valeriu Ghilețchi cu Iurie Leancă
Valeriu Ghilețchi cu Iurie Leancă

Iurie Leancă şi Valeriu Ghileţchi spun că s-au unit pentru a grăbi reformele europene.

Şapte foşti liberal-democraţi în frunte cu Valeriu Ghileţchi au anunţat astăzi formarea, împreună cu Iurie Leancă şi Eugen Carpov, a unui nou grup în parlament ce se va numi la fel ca formaţiunea fostului premier, adică grupul popular european. Anunţul vine la câteva zile de la decizia altor şase foşti liberal-democraţi, desprinşi de la formaţiune după votarea, în ianuarie 2015, a guvernului Filip, de a adera la grupul de deputaţi ai Partidului Democrat, dominant în coaliţia majoritară. Ce a determinat aceste noi regrupări de forţe în Parlament?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct

Iurie Leancă şi Valeriu Ghileţchi au spus că s-au unit pentru a grăbi reformele europene, dar s-au ferit să-şi precizeze poziţia în privinţa votului uninominal. Această propunere a democraţilor, devenită cel mai important subiect politic din ultimele săptămâni, este respinsă însă de majoritatea formaţiunilor politice din parlament, inclusiv colegii liberali ai democraţilor din coaliţia majoritară. Presupunerea experţilor e, totuşi, că votarea uninominalului ar fi una din mize.

La începutul acestei săptămâni, speakerul Andrian Candu a anunţat că democraţii s-ar fi asigurat deja de sprijinul necesar în Parlament pentru votarea noului sistem. Matematic, nu putea să nu-i vizeze şi pe aceşti nouă deputaţi, în condiţiile în care liberalii, socialiştii, comuniştii şi liberal-democraţii resping cu fermitate propunerea.

Mișcările tectonice din Parlament
Mișcările tectonice din Parlament

Cu câteva săptămâni mai devreme, Iurie Leancă spunea într-o emisiune televizată că ar putea reveni în fruntea Ministerului de externe.

Iar acum un an, Leancă a semnat un acord de colaborare cu majoritatea parlamentară dominată de democraţi.

Toate aceste elemente trebuie luate în calcul, spun experţii, pentru înţelegerea corectă a recentei regrupări de forţe din jurul lui Leancă. Cei nouă vor vota împreună cu democraţii uninominalul, este versiunea analiştilor, dar îşi vor negocia în schimb intrarea la guvernare. Pentru Iurie Leancă personal, asta ar însemna cel mai probabil fotoliul de ministru de externe.

Anatol Țăranu
Anatol Țăranu

Analistul politic Anatol Ţăranu spune: „Eu cred că acest grup s-a constituit pentru salvarea aparenţelor. Pe fundalul criticilor care există la adresa traseiştilor, suspiciunilor că toţi s-au vândut, cei şapte deputaţi s-au ferit să adere deschis la PD. Şi s-a găsit această formula intermediară, care să salveze oarecum aparenţele.

Dar mă tem eu că acest grup va colabora extrem de strâns cu PD. Am putea să lansăm versiunea că ei vor susţine ideea uninominalului. Trebuie să ne aşteptăm la un târg. PD va face anumite cedări, anumite plăţi, nu neapărat materiale, ca să obţină voturile acestui grup.”

Părerea jurnalistului şi analistului Igor Volniţchi e că se produce o nouă configurare politică a majorităţii din Parlament:

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

„O nouă coaliţie, cu două componente: entitatea politică puternică a PD, cu deja 40 deputaţi, şi o altă entitate care se consolidează acum în ochii noştri, cea a PPE. Guvernarea, prin Leancă, îşi consolidează alura de pro-europeană, iar interesul lui Leancă e să-şi sporească raitingul şi să-şi păstreze intactă echipa. Săptămâna viitoare ar putea să fie votată reforma guvernului, după care ar veni uninominalul, după care toate ar fi ambalate frumos în forma unei noi coaliţii, cu redistribuirea sferelor de influenţă în politică şi astfel se intră pe ultima sută de metri de pregătire pentru scrutinul parlamentar de anul viitor.”

Spre deosebire de Iurie Leancă, care nu a spus până acum niciodată dacă agreează sau nu sistemul uninominal propus de democraţi, Valeriu Ghileţchi, l-a criticat de câteva ori public, optând pentru păstrarea actualului sistem, dar eventual cu deschiderea listelor. Rămâne de văzut dacă îşi va păstra această opţiune şi în noua sa calitate de preşedinte de grup parlamentar.

Previous Next

XS
SM
MD
LG