Moldova va primi din partea IFAD peste 18 milioane dolari

Moldova urmează să primească din partea IFAD peste 18 milioane dolari pentru dezvoltarea agriculturii. Suportul va fi orientat în mod prioritar fermierilor vulnerabili la schimbările climatice, business-ului mic și mijlociu, tinerilor antreprenori și femeilor antreprenoare din Republica Moldova

Acordul de Finanțare privind implementarea celui de-al VII-lea Program IFAD – Proiectul de Reziliență Rurală a fost semnat de Iurie Ușurelu, viceministrul Agriculturii și Gilbert F. Houngbo, Președintele IFAD pe 11 aprilie, la Roma.

Bugetul asistenței din partea IFAD constituie 18,2 milioane USD surse creditare, 500 mii USD grant și 5 milioane USD grant adițional prin prisma Programului IFAD Adaptarea Agriculturii la  Scară Mică.

Asistența Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii va crea oportunități pentru facilitarea accesului la irigare, creșterea productivității terenurilor și dezvoltarea afacerilor, în special, orientate spre produse cu valoare adăugată.

Tarek Kotb, manager de Țară al Programelor IFAD, a menționat că agricultura și sectorul de business constituie motorul creșterii și reducerii sărăciei în Republica Moldova, însă există anumite constrângeri în accesarea serviciilor financiare și a infrastructurii rezistente la schimbările climatice.

Prin consolidarea rezistenței, îmbunătățirea oportunităților economice și dezvoltarea abilităților umane, IFAD tinde să îmbunătățească bunăstarea populației rurale și diminuarea sărăciei acesteia, a adăugat oficialul.

Iurie Ușurelu a dat asigurări că sursele oferite de IFAD țării noastre vor fi utilizate eficient și orientate spre asigurarea unor rezultate tangibile, astfel încât tinerii agricultori și femeile din business-ul agricol să utilizeze din plin oportunitățile oferite de instrumentele financiare ale IFAD.

Începând cu anul 2000, IFAD a oferit Republicii Moldova, prin prisma programelor sale, surse financiare în valoare totală de cca 109 milioane USD, acordând suport unui număr de peste 134 mii beneficiari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.