Gestionarea proastă a Portului Giurgiulești a prejudiciat statul cu milioane

Bloggerul Veaceslav Balacci scrie pe pagina sa despre mai multe ilegalități care au avut loc în jurul Portului Giurgiulești.

Inaugurat pentru a obține avantaje economice și venituri bugetare se pare că, notează autorul, din cauza unei gestionări proaste, dar mai ales din cauza mai multor atacuri raider la investitori, operate prin câteva off-shore-uri coordonate de Piratul Thomas Moser, portul este o poveste tristă despre milioane care puteau ajunge în bugetul de stat, dar au ajuns în conturi străine.

Încă în 2015 Inspectoratul Fiscal a denunţat Procuraturii Generale o schemă de evaziune fiscală depistată în urma unui control operat la ÎCS DANUBE LOGISTIC SRL, compania controlată de Piratul Thomas Moser, notează sursa.

Evaziunea a avut loc la calcularea TVA pentru carburanţii cu care se alimentează navele maritime atohtone care fac curse în străinătate. În urma schemei de evaziune fiscală bugetul de stat a pierdut peste 4 milioane de lei, prejudiciul total urmând încă a fi stabilit, pentru că schema a fost aplicată continuu în perioada 2011-2015.

Schema a funcţionat chiar sub nasul Vămii moldoveneşti, care s-a trezit tocmai la 30 iulie 2015 (de ce s-a întâmplat şi cum a fost gospodărită vama moldovenească ultimii ani deja ştiţi) şi a cerut ca în conformitate cu declaraţia de export nr.2015 BRK4591400106 ÎCS DANUBE LOGISTIC SRL (proprietarul portului) să calculeze şi să achite drepturile de import pentru combustibilul cu care a fost alimentată din rezervoarele de ţărm, nava „IMA”, înregistrată de către proprietarul american, AMANI SHIPING LTD sub pavilionul Republicii Moldova.

“Principala întrebare pe care trebuie s-o „rezolve” piraţii este: CINE răspunde? Nu doar pentru gaura în buget, dar şi pentru ratarea beneficiilor în urma investiţiilor consistente pe care le-a făcut Moldova în acest port! Urmărirea penală începută la denunţul IFPS pe partea din prejudiciu pe care deja s-a expus irevocabil justiţia (vezi ordonanţa procurorului) se pare că bate pasul pe loc. Poate pentru că Piratul Thomas Moser, pomenit în denunţul Fiscului din 2015, protagonistul atacurilor raider la investitorii portului, este cunoscut ca un afacerist generos, care nu cruţă banii pentru a-şi asigura protecţie, atât la nivel naţional, cât şi internaţional?! Scopul scuză mijloacele. Mai bine plăteşte un milion în buzunarul cuiva, decât peste 4 milioane în bugetul de stat…”, se întreabă autorul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.