(DOC) La câteva zile după atentatul eșuat asupra lui Plahotniuc, premierul Filip îl lasă fără pază de corp pe fostul său lider de partid

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La patru luni după predarea ștafetei către Vlad Plahotniuc, dar și mai bine de trei ani de când nu mai ocupă nicio funcție oficială decât cea de deputat, premierul Pavel Filip i-a retras astăzi paza de corp fostului său lider de partid, Marian Lupu, de care acesta dispunea contrar legii, ca urmare a unui demers al fostului președinte Nicolae Timofti. În context, fără pază de corp a rămas și fostul președinte de țară, liderul comunist, Vladimir Voronin, care avea pază din contul statului la pachet cu Marian Lupu, dar și fostul premier liberal-democrat Vlad Filat, până la momentul condamnării.

Conform unui document publicat de Realitatea.md, prim-ministrul Pavel Filip a semnat azi o dispoziție privind „încetarea măsurilor de securitate în privința dlui Vladimir Voronin, ex-președinte al R. Moldova și a dlui Lupu Marian, ex-președinte al Parlamentului”. Astfel, cei doi nu vor mai beneficia de pază din partea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.

IMG_20170412_130510

Amintim că potrivit legii cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, care între timp a trecut din subordinea președintelui în subordinea Guvernului, președintele Parlamentului beneficiază de pază de stat un an după expirarea mandatului, în timp ce șeful statului – patru ani. Acest termen pentru Lupu a expirat în anul 2014, iar pentru Voronin – în 2013.

Fostul președinte Nicolae Timofti a dispus anterior prelungirea termenului de asigurare cu pază de către ofițerii SPPS pentru liderul PCRM, Vladimir Voronin, fără ca acesta să solicite acest lucru. Ulterior însă s-a aflat că Nicolae Timofti a dispus asigurarea pazei lui Voronin, la pachet cu acordarea pazei de stat pentru fostul premier, Vlad Filat, dar și fostul președinte al Parlamentului, Marian Lupu, termenul de asigurare cu pază cărora expiraseră la acea vreme.

Puțin mai târziu, Vladimir Voronin a anunțat că renunță la ofițerii SPPS pentru că în comparație cu cei doi, el nu are de ce să se teamă de popor. Cu toate acestea însă, chiar și după declarația publică acesta a fost văzut însoțit de ofițeri de pază, despre care a spus că nu sunt angajați ai Serviciului Protecție și Pază de Stat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...