Actualitate

Şcoala şi grădiniţa din Brătuleni, Nisporeni, au trecut la încălzirea pe biomasă

„Acum încălzim întreaga suprafață a școlii, cu excepția unei aripi pe care nu o folosim, peste 2000 de metri pătrați. Înainte încercam să economisim și nu încălzeam coridoarele, biblioteca, sala de festivități și alte încăperi. În plus, temperatura aerului în sălile de clasă este mai confortabilă, doar după masă, când nu sunt lecții, coborând-o până la 18-20 de grade Celsius”, relatează directoarea școlii Ludmila Jicol.

La şcoala din Brătuleni învaţă peste 230 de elevi. „E bine să înveţi într-o şcoală călduroasă. Câteva ierni la rând nu mai este frig pe coridoare, în sala de sport, bibliotecă. Şi se învaţă parcă mai cu spor”, spune Cezara Bondar, elevă în clasa a 8-a la şcoala din Brătuleni.

Într-un sezon de încălzire sunt utilizate cca 70 de tone de pelete, pe care școala le achiziționează de la un agent economic din Ungheni, la cca 20 de kilometri. Antreprenorul este originar din Brătuleni și livrează la timp, în cantitățile necesare peletele. „Peletele este foarte calitativ, iar sistemul de încălzire funcționează perfect cu ele. Anterior, am avut diferiți furnizori, cu unul chiar am reziliat contractul, pentru că nu-și estimase capacitatea de producere și nu mai avea combustibil în stocuri. Chiar dacă peletele s-au scumpit din ianuarie 2017, este mai bine decât pe cărbune: mai curat, ecologic şi produs în Moldova”, mai spune Ludmila Jicol.

Potrivit directoarei, operatorii centralei termice s-au bucurat de trecerea la sistemul de încălzire pe biomasă: e curat și solicită mai puține griji comparativ cu încălzirea pe cărbune. Recent, aceștia au participat la o sesiune de instruire în cadrul Centrului de instruire a operatorilor centralelor pe biomasă, de unde au revenit mai încrezuţi în gestionarea corectă a sistemului de încălzire.

În acest an, din bugetul comunei urmează a fi schimbate geamurile pe coridoarele gimnaziului, pentru a reduce pierderile de căldură. Primarul localității, Nicolae Chercheja, depune eforturi ca oamenii să rămână în sat, iar pentru aceasta creează condiții confortabile locuitorilor. „Utilizarea energiei regenerabile produse local dezvoltă comunitatea şi regiunea. Banii plătiţi pentru biocombustibil rămân în ţara noastră şi o ajută să se dezvolte pas cu pas. Investiţiile Uniunii Europene în instalarea sistemelor de încălzire ecologică ne-au ajutat să facem această schimbare. Datorită fondurilor europene, şcoala şi grădiniţa din sat au devenit independente energetic”, spune Nicolae Chercheja.

Convingându-se de beneficiile încălzirii pe biomasă la Brătuleni, Consiliul raional Nisporeni a decis să instaleze centrale termice pe biomasă încă în 4 localități prin intermediul unui parteneriat public-privat (PPP). Pentru aceasta, Consiliul Raional a lansat un concurs de selectare a partenerului privat care urmează să instaleze noi centrale termice pe biomasă în școli și să preia gestionarea celor trei centrale care deja funcționează în școlile din Brătuleni, Soltănești și Vărzărești. Timp de 10 ani, compania privată va gestiona centralele, angaja şi instrui operatorii acestora, furniza biocombustibil și livra agent termic în instituțiile publice, trecând toate aceste servicii într-o singură factură de plată.

Brătuleni este una din cele 235 de comunităţi beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă în care au fost instalate 187 de sisteme de încălzire pe biomasă, alte 40 fiind în construcţie. Valoarea totală a investiţiei, din fonduri europene, este de peste 10.000.000 Euro.

Proiectul Energie şi Biomasă, faza a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului , implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *