Igor Dodon propune interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul Republicii Moldova

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că a semnat astăzi o inițiativă legislativă cu privire la interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit lui, iniţiativa a fost lansată în baza activității grupului de lucru creat pentru examinarea situației privind contractul semnat de Guvernul RM și compania „FronteraResources International” din SUA, dar și în urma multiplelor adresări ale cetățenilor și organizațiilor profesionale.

Totodată, preşedintele Dodon a declarat că subiectele ce ţin de explorarea a oricăror altor zăcăminte, va fi necesară organizarea unor dezbateri publice cu toate părțile interesate, organizațiile neguvernamentale de profil, organizațiile de mediu și de specialitate.

Inițiativa legislativă mai prevede obligarea investitorilor, care vor dori să exploreze și să exploateze oricare zăcăminte minerale pe teritoriul țării noastre, de a avea obligatoriu aviz pozitiv de la administrația publică locală, organizațiile de specialitate, de la persoanele fizice și juridice pe teritoriul cărora se vor efectua aceste lucrări.

Reamintim că Guvernul de la Chişinău şi Compania internaţională de explorare a resurselor de gaz şi petrol, Frontera Resources, au semnat pe 2 ianurie 2017 un contrat de concesiune privind explorarea hidrocarburilor în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldova.

Acordul de explorare a resurselor de hidrocarburi va fi valabil pentru 50 de ani.

Decizia Executivului însă a trezit o serie de îngrijorări în societatea civilă, dar şi în Parlamentul RM.  Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a venit pe 17 martie în plenul Parlamentului pentru a prezenta modul de organizare și desfășurare a concursului de selectare a concesionarului lucrărilor de explorare geologică a petrolului și a gazului natural pe teritoriul Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.