Cele două echipe sunt pe rând în atac şi în apărare.

Se joacă 9 reprize. Formaţia aflată în apărare încearcă să elimine trei jucători aflaţi în atac (3 outs), iar apoi ea are dreptul să fie în atac. Atunci când este în atac, încearcă să lovească mingea, să intre în teren, să alerge prin cele trei baze şi apoi să revină acasă. Doar în momentul în are revine acasă se marchează un punct.

Jocul este câştigat de formaţia care marchează mai multe puncte consemnate pe tabela de marcaj.

Punctele se marchează astfel: loveşti şi mergi în baza 1, altcineva loveşte, iar tu avansezi spre baza 2 şi apoi baza 3, altcineva loveşte, iar tu avansezi spre baza casă — punct.

Se mai poate marca prin ''home run'', în situaţia în care trimiţi mingea direct peste gard, dincolo de teren. În această situaţie, se face în mod automat punct — tu şi ceilalţi colegi aflaţi în teren.La echipa aflată în atac, jucătorii de baseball vin, pe rând, să lovească mingea.

Jucătorul din atac poate marca dacă: loveşte mingea şi avansează în baze, nu este eliminat când este în teren, avansează pe rând spre baza 2, baza 3 şi baza casă, nu sunt eliminaţi până când marchează el trei jucători ai propriei echipe.Când jucătorii sunt din faza de apărare, înseamnă că întreaga echipă se află în teren, pentru a bloca atacul adversarilor.

Pitcher-ul este jucătorul care aruncă mingea spre baza casă. Scopul său este să arunce mingea suficient de bine, încât jucătorul aflat în postura de atacant să nu o poată lovi. Echipa din apărare trebuie să elimine trei jucători adverşi, dacă vrea să treacă în atac.

Un jucător de baseball este eliminat (''out'') în următoarele situaţii: a) mingea nu este lovită, deşi este aruncată de trei ori în zona strike; b) mingea este prinsă în aer după ce este lovită; c) mingea ajunge mai repede în baze, înaintea jucătorului aflat în atac şi d) jucătorul din atac este atins cu mănuşa în care ţine mingea, de un apărător, între baze.