Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce spune procurorul despre persoanele…

Ce spune procurorul despre persoanele din spatele tentativei de corupere a deputaților

La trei ani de la reținerea în flagrant, inculpații în dosarul coruperii deputaților au primit pedepse executorii. Curtea de Apel (CA) Chișinău a pronunțat la 10 aprilie decizii noi în privința fostului polițist Vitalie Burlacu și a modelului Irina Baglai, recunoscuți vinovați de tentativă de corupere a unui parlamentar pentru ca acesta să părăsească coaliția din care face parte și să nu voteze „legi ce țin de aderarea R. Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană”. În timp ce Burlacu se află de aproape jumătate de an în Penitenciarul nr. 13 din capitală, Irina Baglai a plecat ieri din sala de judecată înainte de a fi pronunțată decizia CA. Dacă aceasta se va eschiva de la executarea pedepsei, modelul urmează a fi anunțat în căutare. Autorii tentativei de corupere a parlamentarilor rămân încă necunoscuți, urmărirea penală este în desfășurare.

Dacă acum nouă luni, Judecătoria sect. Buiucani l-a condamnat pe Burlacu la 11 ani de închisoare cu executare și l-a obligat să achite statului o amendă de 160 de mii de lei, atunci CA a  redus suma prejudiciului la 80 de mii de lei. Baglai însă, care a fost condamnată  de instanța de fond la trei ani de închisoare cu suspendarea pedepsei pe un termen de doi ani, a primit opt ani de închisoare și 180 de mii de lei drept amendă.

Procurorul pe caz, Vitalie Galeru a declarat pentru Ziarul de Gardă că Vitalie Burlacu, anunțat anterior în căutare internațională, a fost reținut de oamenii legii  în noiembrie 2016 și se află în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

„Irina Baglai, în momentul când judecătorii au intrat în deliberare, a părăsit sediul Curții de Apel, iar la acest moment nu cunosc locul aflării. Urmează, dacă nu se va prezenta, a fi anunțată în căutare, după ce decizia Curții de Apel va fi redactată integral și trimisă la organul poliției pentru executare”, a explicat Vitalie Galeru.

În martie 2014 un deputat PLR, doi PLDM și alți șapte parlamentari din componența de atunci a Legislativului urmau să părăsească fracțiunile din care fac parte, să se declare deputați independenți și „să nu voteze unele Legi ce țin de aderarea R. Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană”, astfel încât Parlamentul să fie dizolvat și să fie numit un nou Guvern, iar pentru acțiunile lor, politicienii urmau să fie remunerați cu câte 250 de mii USD, bani care veneau de la „prietenii din Rusia”. Scenariul este descris în sentință motivată dictată de prima instanță. Pentru realizarea scenariului, Vitalie Burlacu, numit și „Vitas”, a apelat la ex-viceministrul MAI și fostul său șef, Ghenadie Cosovan. Cel din urmă, deși cunoștea încă din ianuarie 2014 despre intențiile lui Burlacu, s-a adresat la CNA abia la 6 martie 2014, iar o zi mai târziu Burlacu și Irina Baglai au fost prinși în flagrant.

Persoanele respective ar fi fost gata să plătească câte 250 de mii USD unor aleşi ai poporului, ca aceştia să-şi părăsească partidele în ajunul semnării şi ratificării în Parlament a Acordului de Asociere R. Moldova-UE. Ulterior, pe 13 martie 2014, CNA a mai anunţat că, într-o bancă din Chişinău, a fost găsită suma de 500 de mii de euro, într-un safeu închiriat de Irina Baglai. Potrivit procurorilor, banii urmau să fie transmiși de Baglai, prin intermediul unui intermediar  care se cunoștea cu membrii fracțiunii PLDM din Parlamentul R. Moldova, către doi deputați PLDM pentru ca aceștia să părăsească fracțiunea din care făceau parte.

Irina, împreună cu Vitalie Burlacu, fost poliţist, au stat mai bine de 10 luni în izolator, până în ianuarie 2015.

Într-un comunicat al Procuraturii Generale, se precizează că unul dintre inculpaţi a declarat în şedinţa de judecată din 10 aprilie Veaceslav Platon ar fi organizatorul care intenţiona să corupă deputatul pentru ca acesta să părăsească coaliţia de guvernare.

Procurorul pe caz, Vitalie Galeru a refuzat să ofere detalii sau să confirme implicarea lui Platon în tentativa de corupere a deputaților, invocând faptul că inculpații au făcut mai multe declarații importante în timpul ultimelor ședințe, care sunt elucidate în cadrul altei cauze penale privind autorii tentativei de corupere.

„Declarațiile pe care le-au dat sunt foarte importante pentru noi, dar nu pot vă vă spun care sunt acestea, deoarece am în procedură un dosar desjungat, referitor la organizatorii actului de corupție. Dacă aceste declarații vor fi făcute publice, atunci vă dați seama ce impact vor avea asupra urmăririi penale.

În momentul în care am expediat în judecată dosarul pe numele lui Burlacu și Blaglai în judecată, în 2014, noi am desjungat materialele pe faptul organizatorilor actului infracțional și acum se află la noi în porcedură”, susține acuzatorul de stat, care precizează că până la acest moment nu există persoane reținute sau cu statut de învinut, dar că după declarațiile făcute la 10 aprilie de inculpați situația s-ar putea schimba.

În martie 2016, într-un interviu pentru ZdG, Veaceslav Platon nega orice implicare în dosarul coruperii deputaților și declara că a auzit despre acesta din presă.

În iulie 2016, Platon a fost reținut de procurorii anticorupție și ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie într-un dosar de corupție, fiind învinuit că ar fi obţinut prin scheme ilegale 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.