Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine este noul președinte al…

Cine este noul președinte al Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare

Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare (CNAA) va avea un nou președinte. Anunțul a fost făcut de către Igor Dodon, președintele R. Moldova.

„Am semnat Decretul de numire a domnului Alexandru Burian în funcția de Președinte al Consiliului. Această decizie este îndreptată spre consolidarea CNAA în calitatea lui de structură de stat abilitată cu evaluarea și acreditarea entităților din domeniul științei și inovării, precum și a atestării cadrelor științifice și științifico-didactice de înaltă calificare. Doctor habilitat, profesor universitar, cavaler al Ordinului Republicii, Domnul Alexandru BURIAN este o personalitate notorie în mediul științific și cel academic din țară și de peste hotare. Vasta experiență administrativă acumulată în decursul activității în instituții de învățământ superior și de cercetare, precum și importantele funcții în stat pe care le-a deținut, inclusiv cea de ambasador al R. Moldova, vor servi la afirmare unui veritabil sistem de stat unic de atestare și acreditare”, a scris Dodon pe o rețea de socializare.

Anterior, Burian a afirmat că  din punctul de vedere al dreptului internațional R. Moldova este un stat apărut în urma dizolvării Uniunii Sovietice și astfel ar fi  un stat nou, notează moldnova.eu. „Când încercăm să justificăm continuitatea juridică a Moldovei medievale cu R. Moldova avem un adversar permanent în România care neagă acest fapt, spunând că poporul moldovenesc a fost inventat de Stalin. Pseudo-argument care nu explică nimic”, a mai susținut Alexandru Burian.

Burian a susținut și predarea istoriei în şcoli într-un curs integrat, spunând că în spatele acuzaţiilor de mistificare a istoriei s-ar afla interese personale, scrie bbc.co.uk

Anul trecut,  Burian a declarat pentru portalul novostipmr.com că „Moldova și Transnistria ar putea fi o punte între Europa și Rusia.  În același timp, e important să stăm departe față de sfera de influență a SUA și NATO”.

Burian este doctor habilitat în drept și profesor universitar.  A absolvit Facultatea de Economie si Drept a Universitatii Patrice Lumumba din Moscova și a făcut doctorantura la Institutul Statului și Dreptului, Moscova, specializându-se în domeniul dreptului international public. A fost președinte al Comisiei pentru Politica Externa a Parlamentului R. Moldova (1993-1994), viceministru de Externe (1994-1995), ambasador în RFG, Regatul Spaniei și Regatul Danemarcii (1995-1997), apoi  este șef de catedră la Academia de Administrație Publică de pe lângă Guvernul R. Moldova.