Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   După un articol din ZdG,…

După un articol din ZdG, un judecător va fi cercetat pentru pronunțarea unor sentințe „ilegale”

Procurorul General, Eduard Harunjen, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului de la fosta Judecătorie Militară, Serghei Ciobanu, pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei uni sentinţe contrare legii, soldată cu urmări grave.

În fapt, anunță un comunicat de presă emis de Procuratura Generală, în toamna anului 2016, examinând o procedură de revizuire a procesului penal în privinţa unei persoane, condamnate în anul 2000 pentru atitudine neglijentă faţă de serviciu şi pentru care fusese anterior amnistiat, respectivul magistrat a dispus, în mod eronat, încetarea procesului penal. În consecinţă, potrivit acestei sentinţe, persoana dată ar putea fi exonerată de plata despăgubirilor, puse în sarcina sa conform hotărârii judecătoreşti civile, care a fost executată parţial.

Odată cu eliberarea acordului de către CSM, Procurorul General urmează să pornească în privinţa judecătorului urmărirea penală şi să dispună efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului. Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Potrivit lui Harunjen, în paralel, PG examinează şi acţiunile pretins ilegale ale procurorilor care au iniţiat procedura de revizuire şi au participat la judecarea acesteia în instanţa de judecată.

Dosarul penal pe numele judecătorului are la bază dezvăluirile făcute de Ziarul de Gardă. În luna februarie 2017, ZdG a scris că,  în septembrie 2016, Judecătoria Militară a revizuit o sentinţă pe numele unui colonel, emisă acum 16 ani, şi a hotărât încetarea procesului penal în privinţa acestuia. Cererea în judecată a fost depusă de procurori militari, colegi cu fiul colonelului, fost procuror militar, actualmente procuror în cadrul Procuraturii mun. Chişinău.

Vedeți aici articolul: Fiul procuror, tatăl condamnat-amnistiat şi o sentinţă revizuită de instanţă după 16 ani