Schema primelor de la Modindconbank a cauzat statului pagube de zeci de milioane de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Răspunsul oficial al Băncii Naționale a Moldovei cu referire la primele de la „Moldindconbank” a reușit să ridice experților mai multe întrebări, decât să le ofere răspunsuri. Astfel, expertul IDIS „Viitorul”, Denis Gorea analizează schema de evitare a impozitelor prin care banca a prejudiciat statul de milioane de lei.

Din răspunsul BNM am aflat că primele erau plătite înainte de octombrie 2016 sub forma unor plăți către sindicate care ulterior livrau aceste plăți angajaților „Moldindconbank”. Din păcate BNM nu a oferit mai multe detalii cu privire la schema prin care erau virate aceste transferuri pentru remunerarea muncii.

BNM a specificat însă că a contactat instituțiile de resort în această privință, confirmând prin asta că schema este una la limita legii.

„Dacă schema e perfect legală, atunci Guvernul ar trebui să modifice legea sindicatelor pentru a exclude astfel de forme de optimizare fiscală prin care se prejudiciază bugetul de stat. BNM ar ajuta enorm acestei investigații dacă ar publica adresările sale oficiale și răspunsurile primite. Totuși vorbim de o informație de interes public atunci când vine vorba de un posibil act de evaziune fiscală”, precizează expertul.

Citește și: (INFOGRAFIC) Prime grase încasate de administratorii temporari a unei bănci din Moldova

Totodată, acesta estimează prejudiciul, pornind de la datele BNM cu privire la primele de la „Moldindconbank” de după intrarea sub administrare.

Din octombrie 2016 până în februarie 2017 la „Moldindconbank” s-au achitat prime de 29.6 milioane lei, cu o medie lunară de 6 milioane de lei. Din comunicatul BNM am aflat că beneficiile salariaților nu au fost majorate odată cu modificarea modalității de achitare a plăților trimestriale, deci putem concluziona că media lunară de după octombrie 2016 se aplica și înainte de intrarea sub administrare specială, consideră Denis Gorea.

Potrivit expertului, aanual „Moldindconbank” înregistra prime de 72 milioane lei, dintre care ar fi trebuit să achite impozite și contribuții la stat de circa 42% -60% din total venit. Prin urmare, acest calcul simplu ne indică faptul că „Moldindconbank” nu achita anual la bugetul de stat impozite și contribuții de 30-43 milioane lei.

„Având în vedere că „Moldindconbank” deține 1/5 din total activelor sistemului bancar, și presupunând că și celelalte bănci comerciale practică aceeași schemă de evitare a impozitelor, am putea avea o pagubă la buget de 150-215 milioane lei doar din sistemul bancar. Serviciul Fiscal de Stat ar face bine să verifice și restul băncilor comerciale după ce termină de investigat activitatea „Moldindcondbank”, conchide expertul IDIS „Viitorul”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...