Numărul moldovenilor, deţinători de patente de muncă din Rusia, a scăzut cu 34 la sută

Numărul de moldoveni care au obținut patente de muncă în Rusia în anul trecut a scăzut cu 34 la sută. Astfel, în 2016 numărul moldovenilor deţinători de patente de muncă a constituit 67 203, în raport cu 101 824 de moldoveni cu permise în 2015, scrie Russia Today.

Președintele Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia, Alexandr Kalinin, a explicat că  reducerea a fost cauzată de înăsprirea legislației migraționale.

„Pentru perfectarea patentelor este necesar ca să fie semnat şi un contract de muncă. În anii 2014 şi 2015 moldovenii mai puteau să muncească fără a respecta această prevedere, dar în 2016 s-a  înăsprit controlul.”, a explicat Kalinin.

Potrivit lui, moldovenii respectă legea. “Ei preferă să nu încalce legea, încearcă să legalizeze toate documentele. Dacă există o interdicție – părăsesc Rusia. În timp ce cetățenii altor țări din CSI adesea rămân cu încălcarea regulilor de imigrare”, a declarat Alexandr Kalinin.

Totodată, acesta a opinat că în 2017 numărul munictorilor moldoveni în Rusia va creşte. Aceasta datorită îmbunătățirii relațiilor dintre cele două țări, dar şi amnistierii cetățenilor Republicii Moldova care au încălcat anterior legislația migrației. Potrivit lui, circa 50 de mii de moldoveni vor putea să se întoarcă în Rusia.

De notat că aceeaşi sursă precizează că, anul trecut, numărul de patente de muncă eliberate cetățenilor străini a scăzut în Rusia cu 16%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.