"După ce a murdărit o pereche de izmene, acum vrea să îmbrace o altă pereche, astfel încât oamenii să nu-şi dea seama că în spatele majorităţii deputaţilor aleşi pe circumscripţii uninominale stă cel care, aflat la guvernare, a batjocorit această ţară şi oamenii ei timp de peste un deceniu", a menţionat Andrei Năstase, într-un interviu pentru Curentul.
 
Potrivit lui Andrei Năstase „implementarea proiectului propus de Plahotniuc şi PDM ar putea afecta şi mai grav fragedul pluralism politic din Moldova, creând toate premisele pentru oficializarea unei dictaturi oligarhice feroce”.
 
Liderul PPDA susţine că actuala guvernare vrea să introducă votul uninominal pentru a scăpa de răspundere în faţa poporului.  

„Trebuie să înţelegem că acest regim vede renunţarea la actualul sistem electoral proporţional doar ca pe un „colac de salvare” de la ancheta penală în dosarul transformării Republicii Moldova într-o spălătorie internaţională a mafiei ruseşti, un colac de salvare pentru exonerarea lor de răspundere în faţa poporului şi a justiţiei pentru pauperizarea cetăţenilor, pentru ruinarea sistemului economic şi distrugerea sistemului bancar, pentru furtul miliardului, pentru distrugerea Băncii de Economii, concesionarea Aeroportului, schemele de jecmănire a populaţiei şi alte nenumărate crime comise împotriva statului Republica Moldova”, a declarat Andrei Năstase.

Schimbarea sistemului electoral ar putea avea consecinţe grave, a adăugat liderul PPDA.

„Această manipulare are drept obiectiv instituirea unui sistem electoral de perpetuare a stării de captivitate a instituţiilor statului, de menţinere a controlului politic ilegal asupra procuraturii şi justiţiei complice la încălcarea sistematică, nepedepsită a drepturilor omului, la fabricarea dosarelor la comandă, la persecutarea presei libere şi a oamenilor politici, la creşterea numărului deţinuţilor politici, la concentrarea frauduloasă, prin şantaj şi corupere, în aceleaşi mâini a sectoarelor întregi ale economiei naţionale, la fraudele din sectorul bancar, la îndatorarea iresponsabilă a ţării şi controlul cvasitotal asupra mijloacelor de informare în masă de către gruparea oligarhică”, susţine liderul PPDA.

În acest context, Andrei Năstase susţine că societatea trebuie să se opună acestui proiect, chiar şi prin organizarea unor proteste.

„Afirm cu toată răspunderea că trăim un moment de cotitură. Dacă regimul nu va ţine cont de vocile raţiunii, atunci ne vom opune, cu întreaga societate, prin toate metodele democratice, inclusiv prin organizarea unor proteste de mare amploare, împotriva acestui atac perfid al regimului oligarhic împotriva fragilei democraţii din Republica Moldova”, a spus liderul PPDA.

Iar oligarhul Vladimir Plahotniuc, care este iniţiatorul acestui proiect, trebuie tras la răspundere, a mai adăugat Andrei Năstase.

„Vreau să asigur cetăţenii ţării că se apropie timpul când Plahotniuc şi complicii săi care au jefuit ţara vor da socoteală pentru toate crimele comise în baza unor sentinţe legale şi drepte, emise de judecători independenţi în procese transparente şi echitabile, iar averea ilicit dobândită le va fi extins confiscată şi restituită cetăţenilor. Iar pentru asta e nevoie de un singur lucru – ca poporul să fie lăsat să voteze în mod liber şi democratic, fără a i se impune scheme dubioase şi agende false”, a conchis Andrei Năstase.