Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Așteptări „tactile” pe străzile capitalei

Așteptări „tactile” pe străzile capitalei

Intersecțiile străzilor recent renovate V. Alecsandri și C. Negruzzi din capitală, urmează să fie refăcute, pentru instalarea pavajului tactil. Igor Gamrețki, șeful Direcției generale transport și căi de comunicații Chișinău susține că acest lucru va genera cheltuieli suplimentare nesemnificative.

Nu va fi o problemă atât de complicată, deoarece grosimea pavajului este aceeași, forma a fost comandată în așa mod, ca să fie scos un anumit număr de pavele. Sunt careva costuri suplimentare la montare și demontare și o diferență în jurul de 10-15% la costul inițial. Totodată volumul total este mult prea mic în comparație cu întreg proiectul, în jur de 1000 de metri”, susține funcționarul.

Șeful Direcției a mai declarat că la acest moment este așteptată reacția ONG-urilor care reprezintă interesele persoanelor cu dizabilități, privind primele instalații. La elaborarea schemelor de amplasare au participat reprezentanți ai Asociației Nevăzătorilor din Moldova„. Ștefan Oprea, vice-președintele Asociației susține că testarea va putea fi făcută atunci când pavajul tactil va fi instalat integral în cadrul unei intersecții, ceea ce nu s-a făcut până acum.

Pavajul tactil este destinat persoanelor cu deficienţe de vedere. În funcție de structura pavajului și modalitatea de instalare a acestuia, informația tactilă detectată cu ajutorul picioarelor sau a bastonului alb, facilitează urmărirea unui traseu, recunoașterea schimbării direcției de mers sau sosirea la punctul de destinație.

Amplasarea pavajului tactil face parte din cadrul proiectului de renovare a șase străzi din centrul capitalei: bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, bulevardul Constantin Negruzzi și străzile Tighina, Vasile Alecsandri, 31 August 1989 și Alexandru cel Bun.